HEKLANJE

Čuvajte se korisnika kreditnih kartica – sve je sitnim slovima

TEMU APP 100 E KUPON

Nečitanje sitnog tiska na kreditnim karticama koje koristite siguran je poziv da vam popije krv. Danas milijuni ljudi koriste kreditne kartice za kupnju. Ako bilo što plaćate kreditnom karticom, pazite da kamatna stopa od 9% za koju ste mislili da ste zaključani može zapravo doseći čak 30%, a to možda nećete znati dok ne dobijete račun retroaktivno.

“Zatezna kamatna stopa” i “univerzalna neplaćanje” odredbe su koje su banke uključile u svoje ponude kreditnih kartica za koje tvrde da su potrebne za kompenzaciju rizika. Ove su odredbe zakonite sve dok izdavatelji mogu reći da su vas upozorili. Stope i naknade u ovim odredbama nisu razmjerne rizicima. Izdavatelji su u prošlosti koristili bolje načine da se zaštite. Na primjer, običavali su isključivati klijente nakon što dosegnu svoje kreditne limite, što mislim da je bilo dobro za korisnika.



Sada vam dopuštaju da nastavite trošiti tako da vam mogu naplatiti prekoračene naknade (čak 29 USD po obračunskom razdoblju) i trajno više stope. To može biti pogubno za proračun mnogih korisnika. Stoga budite oprezni – uvijek pročitajte i razumite sitna slova prije nego bude prekasno.

Nikada ne plaćajte račune za kreditnu karticu s kašnjenjem čak ni sat vremena jer vaša kamatna stopa može biti trajno povećana. U svibnju 2004., prema svjedočenju izdavatelja kreditnih kartica pred Senatskim odborom za bankarstvo, 14,8 milijardi dolara (ili 11% njihovih prihoda) prikupljeno je na zateznim stopama — koje su ove godine u prosjeku iznosile oko 24% prema Consumer Action. Da stvari budu još gore za korisnika, nove stope mogu se primijeniti retroaktivno na već obavljene kupnje. Tvrtke obično navode točno vrijeme do kada uplate moraju biti primljene. Ako to ne navedu, trebali biste ih kontaktirati kako biste saznali.

Imajte na umu da čak i ako vaša hipoteka ili neko drugo plaćanje kasni (prema “univerzalnom standardu”) izdavatelji kreditnih kartica mogu povećati vaše stope jer ste sada klasificirani kao visokorizični. Consumer Action otkrila je jednu banku koja naplaćuje univerzalnu stopu neplaćanja od 35%.

Previše upita o vašoj kreditnoj povijesti također može izazvati univerzalnu stopu neispunjenja obveza i može vam se naplatiti naknada, čime se smanjuje vaša kreditna ocjena.

Izdavatelji kreditnih kartica zaradili su 7,7 milijardi dolara na zateznim naknadama u 2003. Ne postoji zakonska gornja granica kamatnih stopa banaka. A Vrhovni sud je 1996. spriječio države da postavljaju ograničenja na zakašnjele naknade.

U tijeku su zakoni koji zabranjuju “univerzalne zatezne” kamatne stope temeljene na navodnim pogrešnim koracima s drugim izdavateljem, osiguravaju da kaznene naknade odgovaraju troškovima izdavatelja i zabranjuju naknade za prekoračenje ograničenja. Hoće li se to zaista dogoditi ili ne, vrijeme će pokazati. Ali do tada morate biti posebno oprezni i čitati svaki sitni ispis jer sve je tu.

Bloganje za SEO

Ako nikada niste čuli za pojam SEO, dopustite mi da vam ukratko objasnim što je to, čemu služi i čemu

Pogled na Internet marketing

Internetski marketing je koncept poslovnog marketinga, kako prema kupcima tako i prema drugim tvrtkama, putem interneta. Ali nije jednostavno istražiti