HEKLANJE

Dobijte najbolju ponudu kreditne kartice

TEMU APP 100 E KUPON

Plaćanja se vrše putem kreditne kartice za račune za obavljene kupnje ili iskorištene usluge. Izdavatelj kreditne kartice posuđuje novac potrošaču ili vlasniku kartice ispunjavanjem obveze za te račune u njihovo ime. Zauzvrat, vlasnik kartice plaća banci zajmodavcu u skladu s odredbama i uvjetima zajmodavca sa ili bez kamata prema dogovoru obojice. Mogućnost kreditne kartice omogućuje vlasniku kartice otplatu iznosa u jednostavnim ratama s kamatama na zajam.

Članarina se naplaćuje godišnje ili mjesečno ovisno o vrsti kreditne kartice. To je određeni postotak koji se ponekad izračunava na dozvoljeni kreditni limit.
Izdavatelj kreditne kartice je u prednosti ako korisnik kartice odabere mjesečne članarine jer se prikupi više novca od godišnjih naknada.



Naknada se naplaćuje kada kupac izvrši plaćanje; kašnjenja odnosno nakon ugovorenog roka za plaćanje bez naknade.

Većina kreditnih kartica ima ograničenje iznosa kupnje što znači iznos dopušten za kredit. Kada osoba tijekom kupnje prekorači ograničenje svjesno ili nesvjesno, naplaćuje se naknada za prekoračenje ograničenja.

Kada se kupuje u stranoj valuti, obično se naplaćuje tri posto iznosa. Samo nekoliko izdavatelja kreditnih kartica ne naplaćuje nikakvu naknadu za ovu vrstu transakcije.

Prilikom prijave za kreditnu karticu vrlo je potrebno proći kroz strukturu naknada i pravila izdavatelja kartice. Zbog oštre konkurencije u industriji, mnoge tvrtke za izdavanje kreditnih kartica nude nagrade i ponude kako bi kupca natjerali da kupi njihovu karticu. Izdavatelji kreditnih kartica potiču vlasnika kartice različitim poticajima kao što su darovni bonovi, ponuda povrata gotovine koja se temelji na obavljenoj kupnji (obično se vraća jedan postotak) bodovi za česte letove za one koji svoje zrakoplovne karte plaćaju kreditnom karticom, poticanje korištenja kreditnih kartica.

Najčešća ponuda su kreditne kartice s niskim kamatama ili kreditne kartice s nula posto. Ali, nažalost, to je samo za određeno razdoblje od šest mjeseci do jedne godine nakon čega tvrtka koja izdaje karticu naplaćuje pretjeran iznos kao kamatu. Također postoje tvrtke koje intimiziraju kupca po isteku razdoblja niske kamate i za to naplaćuju mjesečnu ili godišnju naknadu.

Kaže se da je kreditna kartica s zaostalom kamatom nepravedan trošak jer je mnogima skrivene prirode. Korisnicima kartica ostaje nesretno saznati da i nakon otplate kredita u cijelosti moraju platiti kamate.

Mnogi izdavatelji kreditnih kartica naplaćuju svojim klijentima skriveni porez na sve transakcije izvršene putem kreditnih kartica, budući da moraju nadoknaditi troškove transakcijskih naknada. Izdavatelji kreditnih kartica znaju da ako potrošač zna troškove transakcija i drugih kartičnih usluga, to će smanjiti prodaju. Na taj način doplate i skriveni troškovi nisu poznati potrošaču.



Da biste dobili najbolju ponudu kreditne kartice, potrebno je vrlo pažljivo proći kroz sheme nagrađivanja, ponude i naknade koje se naplaćuju kako biste maksimalno uživali u prednostima držanja kreditne kartice.