HEKLANJE

Energetska ravnoteža

TEMU APP 100 E KUPON

Kada je u pitanju mršavljenje, najvažnija stvar koju morate imati na umu je energetska ravnoteža. Zapravo, ova točka je toliko važna da su o njoj napisane stotine knjiga. To je načelo financiranja svakog pojedinog programa mršavljenja i objašnjava zašto gubite ili dobivate na težini.

Energetska ravnoteža je razlika između vašeg unosa i izlaza energije.



IN – OUT = BALANS

Vaš IN je hrana koju jedete. Hrana sadrži energiju (zato umirete ako tjednima gladujete). Što više jedete, veći je vaš IN.

Da pojednostavimo stvari, vaš OUT je energija koju potrošite u fizičkim aktivnostima (malo je kompliciranije od toga, ali mi ćemo ovdje stvari pojednostaviti. Nastavite čitati). Tjelesna aktivnost ne znači samo sport ili vježbanje. Broji se pješačenje od kuće do posla, hodanje oko trgovačkog centra ili trgovine. Čak i pranje suđa, u određenoj mjeri. Cijeli dan trošimo energiju. Kad god ne sjedite ili ležite, trošite više od minimuma. Naravno, što je teža aktivnost koju obavljate, to više energije trošite.

Na kraju dana, STANJE može biti:

1) Pozitivan. Više energije IN iz hrane nego OUT iz tjelesnih aktivnosti. Tu dodatnu energiju vaše tijelo skladišti kao salo za kasniju upotrebu. Problem je u tome što, kada ravnoteža ostane pozitivna dulje vrijeme, pohranjujete sve više masti i postajete debljati.

2) Negativno. Dobre vijesti. Više energije OUT iz tjelesnih aktivnosti nego IN iz hrane. Energija koja nedostaje uzima se iz vaše zalihe energije – da, masnog tkiva. Ako ravnoteža ostane negativna dulje vrijeme, gubite dio tog tkiva i postajete mršaviji.

3) Neutralan. Vaš IN jednak je vašem OUT. Nema promjena u zalihama energije (masti), nema promjena u tjelesnoj težini.