HEKLANJE

Estetska kirurgija – jeste li pokriveni zdravstvenim osiguranjem?

TEMU APP 100 E KUPON

Estetska kirurgija, u svom pravom smislu, izborni je zahvat koji se izvodi kako bi se preoblikovali ili poboljšali dijelovi tijela koji pacijentu možda nisu laskavi. Budući da estetska kirurgija ima intrinzičnu estetsku namjeru, obično nije pokrivena zdravstvenim osiguranjem. Argument osiguravajućih društava je da osoba može i bez estetske kirurgije, a zahvat se koristi za puko uljepšavanje, a ne kao operacija za spašavanje života. S druge strane, rekonstruktivna kirurgija općenito je pokrivena zdravstvenim osiguranjem, iako opseg pokrivenosti može dosta varirati od slučaja do slučaja.

Na mnogo načina, odgovor na pitanje osiguranja leži u razlučivanju je li zahvat plastične kirurgije kozmetički ili rekonstruktivan. Na primjer, abdominoplastika (ili zatezanje trbuha), kada se izvodi na pretilom pacijentu kako bi se pacijent zaštitio od srčanih problema, ispunjava uvjete za zdravstveno osiguranje. Operacija smanjenja grudi, kada se provodi s namjerom smanjenja težine grudi kako bi se smanjila ortopedska bol, obično je pokrivena zdravstvenim osiguranjem. S druge strane, implantati ili povećanja grudi izvode se s estetskim aspektom na umu i stoga obično ne ispunjavaju uvjete za osiguranje.



Tanka je linija koja dijeli dvije kategorije plastične kirurgije, naime estetsku i rekonstruktivnu kirurgiju, što se tiče podobnosti za osiguranje. Na primjer, operacija kapaka, kada se izvodi radi postizanja estetskog poboljšanja, smatra se kozmetičkom i ne ispunjava uvjete za osiguranje. Isti postupak može biti pokriven osiguranjem ako su kapci spušteni do te mjere da zamagljuju vid pacijenta. Čvrsta činjenica ostaje da se većina zahvata plastične kirurgije izvodi s estetskom namjerom, kako bi se istaknuli privlačni dijelovi tijela.

Ukratko, plastične operacije koje se izvode radi poboljšanja funkcije umjesto estetike obično ispunjavaju uvjete za osiguranje. Ipak, najbolje je da o svom slučaju razgovarate s agentom osiguranja kako biste utvrdili imate li pravo na osiguranje.

Nose li bijele kape?

Bilo je vrijeme kada ste mogli razlikovati dobre dečke od loših samo po boji šešira koji su nosili u filmovima.