HEKLANJE

Phishing prijevare s kreditnim karticama

TEMU APP 100 E KUPON

Što je phishing?
Sve nove tehnologije dolaze sa svojim nedostacima, a nije drugačije ni s kreditnim karticama. Jedan od tih nedostataka nosi naziv Phishing. Kada osoba koristi lažnu e-poštu ili web mjesto za online kupnju kako bi došla do informacija o vašoj kreditnoj kartici ili banci, to se naziva krađa identiteta.

Phishing je jednostavan i zato je tako popularan među lopovima. U prvom slučaju, počinje pametno sročenom e-poštom za koju se čini da dolazi od vaše kartičarske kuće ili vaše banke. Obično od vas traži da navedete povjerljive podatke za provjeru. Također može prijetiti zatvaranjem vašeg računa ako ne date potrebne podatke. Druga popularna metoda je postavljanje lažnih web stranica za kupnju koje prihvaćaju samo online plaćanje kreditnom karticom. Nikada nećete dobiti robu koja je bila izložena. Ako se pridržavate u oba slučaja, završit ćete s visoko napuhanim računom za kreditnu karticu i nažalost iscrpljenim izvodom bankovnog računa.



Kako se zaštititi od krađe identiteta?

Najbolji način da zaštitite svoju kreditnu karticu od krađe identiteta je otkrivanje informacija tek nakon unakrsne provjere. Često sve što trebate učiniti je kontaktirati dotičnu banku ili tvrtku i potvrditi e-poštu. Detaljan pregled e-pošte prije brzog odgovora također pomaže. Takve e-poruke obično nemaju pozdrav poput ‘Dragi kupče’. Naziv tvrtke ili banke vaše kreditne kartice također će biti netočno napisan. Budući da skeneri protiv krađe identiteta pretražuju tekstualne poruke, krađa identiteta može priložiti poruku kao sliku. Ako su zahtjevi za kreditnom karticom sadržani na slici, budite sumnjičavi.

U slučaju stranica za online kupnju, pobijedite prevarante u njihovoj igri. Za prvu kupnju upotrijebite kreditnu karticu koja uskoro ističe i ima minimalni kredit. Ako kupljeni artikl ne stigne na vaš kućni prag u obećanom roku, barem će vaši gubici biti ograničeni i možete biti sigurni da se informacije ne mogu upotrijebiti za održavanje veće prijevare.