HEKLANJE

Financijsko planiranje “uradi sam”.

TEMU APP 100 E KUPON

Borba za financijsku slobodu nije poštena. Bez obzira na to na koji način ga pokušate pretvoriti, put do udobnog života čini se ili nemogućim ili predugim za pokušaj. Mnogi ljudi ovih dana troše pozamašne količine novca odlazeći kod profesionalnih financijskih planera za savjet o tome kako staviti svoju novčanu situaciju pod kontrolu. Ali budimo iskreni, dok vam financijski planer može pokazati kako odrediti prioritete u potrošnji i kako krenuti u konsolidaciju duga, sigurno mora postojati način da planirate svoje financije koji vas ne košta posjeta stručnjaku? Ovaj je članak napisan kako bi nekim ljudima otvorio oči na činjenicu da je moguće pravilno planirati svoje financije iz udobnosti vlastitog doma.

Glavni cilj pri planiranju vaših financija je učiniti sve što jednostavnijim. Nema ništa gore nego tonuti toliko u depresiju da ne vidite izlaza. Bez obzira na to jeste li u dugovima i želite li se iz njih izvući, ako jednostavno tražite način da svaki mjesec ostavite nešto više novca sa strane, što jednostavnije planirate, to ćete postići bolji rezultat. Od početka treba biti realan. Počet ću s primjerom situacije s jednim prihodom, prvo morate izračunati kolika je vaša mjesečna neto plaća. Ako ste samozaposleni ili nemate redovnu plaću, uvijek izračunajte najgori mogući scenarij, kolika je najniža plaća koju biste mogli dobiti. Zatim pregledajte svoje mjesečne račune i zapišite one koji imaju fiksni iznos. Učinite isto za sve ostale račune, ali opet upotrijebite scenarij najgoreg slučaja, što je po vašoj procjeni najviše što bi ti računi mogli biti. Sve zbrojite i oduzmite od ukupnog neto prihoda.



Sljedeći slučajni troškovi na koje biste mogli naići na mjesečnoj bazi. To može uključivati benzin, održavanje automobila, cijene javnog prijevoza, hranu itd. Napravite popis svih malih troškova za koje biste mogli trebati novac u mjesecu. Čak i stvari za koje niste sigurni da biste ih trebali kupiti. Nemojte dodavati opću potrošnju na popis, budite konkretni. Uvijek dodajte više ukupnim zbrojevima ako niste sigurni jer to kasnije možete fino podesiti. Opet, oduzmite ukupan iznos od novca koji vam je preostao s računa. Ne brinite ako ste ovdje zašli u negativne brojke, mi to možemo popraviti.

Nakon što pred sobom imate ukupne troškove, očito je da je sav novac koji vam preostane vaš profit za mjesec. U slučaju da nemate ništa ili ste otišli u minus, sljedeći korak je minimiziranje troškova. Prilično izravno, ha? Sve usputne troškove koji vam možda nisu potrebni, uklonite ih. A svi troškovi za koje znate da ćete imati, poput hrane i benzina na primjer, stvarno se svode na najnižu potrošnju. Koliko stvarno trebate potrošiti na njih? Vaš bi cilj trebao biti uštedjeti najmanje 50 dolara mjesečno nakon što potrošite novac. Sav taj dodatni nakuplja se i daje vam lijepu sitnu lovu na kraju nekoliko mjeseci!

Ako ste u situaciji s višestrukim prihodima, primjenjuje se isti postupak. Morate početi skupljati taj sitni novac. Uvijek će biti neočekivanih troškova, to svi znaju. Istina, osnova udobnog življenja zapravo je spoznaja da si možete priuštiti da platite nešto neočekivano.

Za kraj, sve ovo možete napraviti na komadu papira ako želite uložiti malo vremena ili možete sve staviti na Excel tablicu. Način na koji najviše štedite vrijeme je korištenje softverskog programa za financijsko planiranje, unesete brojke i program vam daje automatski mjesečni planer. Koji god put odabrali, uvijek imajte na umu da bude što jednostavniji. Kada slijedite plan, pritisak na vas će se smanjiti. Što više može biti od ugodnog življenja?