HEKLANJE

Franšizno poslovanje – kupiti ili ne kupiti

TEMU APP 100 E KUPON

Ambiciozni primatelji franšize često se nađu u situaciji da imaju dovoljno sredstava, ne žele raditi za nekog drugog, ali imaju malo poslovnih vještina.

Što je zapravo franšiza?



Riječ se koristi za označavanje poduzeća koje koristi logotip, ime i operativne sustave pod uvjetom da imaju potrebna sredstva i da su spremni matičnoj tvrtki dati udio u dobiti.

Kao iu svakom drugom poslu, postoje pozitivne i negativne strane – budućnost ovisi o nekoliko čimbenika.

Franšiza omogućuje početak rada – uklanja velik dio posla u jednostavnom prenošenju ideje od glave do ploče za planiranje do funkcionalnog projekta.

Loša strana je da su franšizne naknade obično visoke – to je teret hranjenja cijelog posla – uz to dolazi i potreba da se dovoljno sredstava ostavi sa strane. Moglo bi se tvrditi da bi se bez dovoljno sredstava jednostavan čin kupnje franšize mogao smatrati teretom.

Suprotno tome, franšiza ima niže rizike od potpuno novog proizvoda, bez obzira na to koliko je proizvod dobar. Iako se nagađa hoće li novi posao uspjeti ili propasti, može se vidjeti evidencija matične tvrtke na temelju koje se mogu temeljiti njegovi stavovi.

S druge strane, onaj tko posjeduje franšizu mora se pridržavati pravila matične tvrtke – to može utjecati na gušenje kreativnih ili poduzetničkih misli i kao takvo može spriječiti istraživanje ili izazov vaše kreativnosti.

Dakle, što utječe na uspjeh franšize?



Vrsta i uspjeh poslovanja – važno je ne uzeti franšizu od bilo koje tvrtke, već sagledati konkretan uspjeh tvrtke; također je važno sagledati dugovječnost tvrtke i njezin asortiman proizvoda.

Neke franšize zahtijevaju od primatelja franšize posebne kvalifikacije, vještine ili znanje iz određenog područja.

Očito su potrebne vrijeme i vještine upravljanja, pa ako netko nije voljan potrošiti dovoljno vremena na upravljanje poslovanjem, važno je imati pouzdane, pouzdane i pouzdane ljude koji će voditi posao – možete li se osloniti na nekoga da osigura vaše poslovanje.



Postoje mnogi drugi čimbenici koji mogu i utječu na budućnost franšize; međutim bitno je osigurati da franšiza doista bude ono što želite.

Kada se ispituje mogućnost franšize, važno je uzeti u obzir bitne čimbenike kao što su dostupnost kapitala, mogućnost prepreka, koliko sati je na raspolaganju za utrošiti na posao, pomoćna podrška dostupna u slučaju problemi itd.

Ako su svi ovi čimbenici na mjestu i temeljni ispiti su obavljeni, onda to sasvim sigurno može biti dobra opcija za karijeru.



Ako netko želi procijeniti izbor, dostupni su brojni izvori za savjete i brojni članci o davanju savjeta – smatram da je ovo posebno korisno, a informacije izvrsne.

Iako je prirodna reakcija misliti samo pozitivne misli o predstojećem pothvatu, mudro je staviti točku na “i” i udariti “t”.