HEKLANJE

Imajte dobre ‘mirise’ o čistoći cijeli dan

TEMU APP 100 E KUPON

Neprijatan miris tijela, loš zadah, smrdljiva stopala. U jednom ili drugom trenutku, svi smo bili mučeni s mirisom manje mirisnim od cvijeća.

Nikad prije proizvodi za osobnu njegu nisu bili tako dobro otporni na smrad. A kada je riječ o brzoj borbi protiv neugodnih mirisa, prirodni proizvodi obavljaju posao jednako dobro kao i oni koji više ovise o kemijskim sastojcima.



Evo nekoliko savjeta kako se prirodnim proizvodima zaštititi od najneugodnijih tjelesnih mirisa.

Jeste li ikada ispitali sastojke navedene na etiketama svoje kozmetike ili drugih proizvoda za njegu kože? Znate li koji su to sastojci?

Ono što možda ne shvaćate jest da mnogi proizvodi za njegu kože i kozmetika koje kupujete sadrže sastojke koji nisu samo štetni za vašu kožu, već i za vaše dugoročno zdravlje. Mnogi od ovih sastojaka poznati su kao karcinogeni (tvari koje uzrokuju rak) i kozmetička industrija ih koristi samo zato što su jeftini!

Štetni sastojci koji se često nalaze u proizvodima za njegu kože i kozmetici
Slijede samo neke od sintetičkih kemikalija za koje su znanstvene studije utvrdile da su štetne za naše zdravlje.

Natrijev lauril sulfat (SLS) i amonijev lauril sulfat (ALS)
Često se opisuju kao “izvedeni iz kokosa” kako bi se prikrila njihova toksična priroda, te se kemikalije obično koriste u šamponima, pastama za zube, pjenastim sredstvima za čišćenje lica i tijela i pjenušavim kupkama. SLS i ALS mogu izazvati jaku iritaciju kože i lako se apsorbiraju u tijelo, nakupljajući se u mozgu, srcu, plućima i jetri, što dovodi do potencijalnih dugoročnih zdravstvenih problema. SLS i ALS također mogu uzrokovati kataraktu i spriječiti pravilan razvoj dječjih očiju.

Parabenski konzervansi
Parabeni se naširoko koriste u kozmetici, dezodoransima, proizvodima za njegu kože i bebama kako bi im produljili vijek trajanja. Poznato je da su vrlo otrovni i da uzrokuju osipe i alergijske reakcije. Nedavna znanstvena istraživanja u Ujedinjenom Kraljevstvu otkrila su jaku vezu između upotrebe parabena i sve veće stope raka dojke kod žena. Istraživači su otkrili visoku koncentraciju parabena u 90% testiranih tumora dojke.

Propilen glikol
Pronađen u mnogim kremama za uljepšavanje, kozmetici i sredstvima za čišćenje, propilen glikol može uzrokovati osip na koži i kontaktni dermatitis, a pokazalo se da uzrokuje oštećenje bubrega i jetre.



Izopropil alkohol
Alkohol se koristi kao otapalo u mnogim proizvodima za njegu kože. Izaziva iritaciju kože i oduzima joj prirodni kiseli omotač, potičući rast bakterija, plijesni i virusa. Također može uzrokovati prerano starenje kože.

DEA (dietanolamin), TEA (trietanolamin) i MEA (monoetanolamin)
Te tvari su oštra otapala i deterdženti koji se koriste u kozmetici i kremama za lice i tijelo kao omekšivači. Mogu izazvati alergijske reakcije, a dugotrajna uporaba proizvoda na bazi DEA (kao što je Cocamide DEA) povezana je s povećanjem učestalosti raka jetre i bubrega.

Aluminij
Uobičajeni sastojak antiperspiranata, aluminij se povezuje s Alzheimerovom bolešću.



Mineralno ulje
Mineralno ulje dobiveno iz nafte (sirove nafte) obično se nalazi kao glavni sastojak krema za lice i tijelo te kozmetike. Baby ulje je 100% mineralno ulje! Oblaže kožu poput plastičnog filma, začepljuje pore i sprječava kožu da eliminira toksine, što može dovesti do akni i drugih kožnih poremećaja. Ostali sastojci na bazi nafte uključuju parafinski vosak, parafinsko ulje i petrolatum.

Polietilen glikol (PEG)
Koriste se kao zgušnjivači u proizvodima za njegu kože i kozmetici, PEG ometaju prirodnu ravnotežu vlažnosti kože, uzrokujući ubrzano starenje i čineći kožu osjetljivom na bakterije.

Talk
Talk je mekani mineral koji se koristi u talku i kozmetičkim puderima. Znanstvene studije su pokazale da je rutinska primjena talka na genitalnom području povezana s trostrukim do četverostrukim povećanjem razvoja raka jajnika. Udisanje kozmetičkih pudera koji sadrže talk također može biti dugoročno štetno za zdravlje.



Kako izbjeći ove toksine
Pažljivo proučite etikete svoje kozmetike i proizvoda za njegu kože i naučite prepoznati sastojke koji su štetni za vašu kožu i vaše zdravlje. Mnoge web stranice imaju popise potencijalno štetnih sastojaka uz gore prikazane (npr. Environmental Working Group).

Neka vas ne zavaraju riječi ‘prirodno’ ili ‘organsko’ na prednjoj strani etikete. Mnogi proizvodi sadrže najmanje jedan ili dva prirodna ili organska sastojka, ali mogu sadržavati i štetne sintetičke kemikalije.

Kad god je to moguće, birajte proizvode sa 100% prirodnim sastojcima kao što su eterična ulja i bilje. Vaša će vas koža voljeti zbog toga!

Sezona je!

Sezona je da ponovno počnete kupovati darove. No, umjesto borbe s gužvom, vremenom i umorom, imamo najveći izum naše generacije

Zašto rakovi hodaju postrance?

Rakove često susrećemo na plažama i na stjenovitim mjestima uz more. Čim nas ugledaju, odmah pokušavaju nestati, ali tijekom ovog

Podzemna željeznica u Americi

Podzemna željeznica, poznata u svijetu i kao U-Bahn ili Untergrundbahn njem., metro franc., ili subway eng. je masovno prijevozno sredstvo,