HEKLANJE

Imate li plan kako se pridržavati svog budžeta?

TEMU APP 100 E KUPON

Dakle, napravili ste proračun i dobro izgleda na papiru. Sjajno! Sada je vrijeme da to provedete. Ali jeste li spremni slijediti proračun koji ste izradili? Evo nekoliko korisnih savjeta koji će vas držati na pravom putu s vašim proračunom.

1. Utvrdite zašto ste napravili proračun. Postoji razlog zašto ste uložili vrijeme u izradu svog proračuna, sada morate napisati koji su vaši ciljevi. Želite li biti bez dugova, živjeti s jednim prihodom ili štedjeti za mirovinu? Uključite ovo u svoju osobnu ili obiteljsku izjavu o financijskoj misiji. Lijepo ga zapišite ili utipkajte, a zatim ga dajte plastificirati i izložiti na vidno mjesto gdje ga možete često vidjeti. Mnogo puta trebamo samo podsjetnik za sebe zašto radimo određenu stvar, a to može biti sasvim dovoljan poticaj kada stvari postanu teške.



2. Postavite male ciljeve tako da možete vidjeti napredak. Može biti vrlo teško održati disciplinu potrebnu da ostanete na proračunu ako ne vidite nikakav mjerljiv napredak. Razvijte neke kratkoročne ciljeve koje možete proslaviti. Ako je vaš cilj bio smanjiti potrošnju namirnica za 100 USD mjesečno, tada bi vaš tjedni cilj bio smanjiti troškove namirnica za 25 USD. Isto tako, ako vam je cilj otplatiti dug, napravite grafikon koji će pokazati koliko ste otplatili. Tablice nagrada jednostavno nisu za djecu! Upotrijebite vrstu grafikona gdje možete obojiti traku kako biste prikazali svoj napredak, a zatim je obojite svaki put kada izvršite uplatu kako biste mogli vidjeti napredak koji ostvarujete. Stavite ga na svoj hladnjak ili ogledalo u kupaonici kao podsjetnik da se vaš naporan rad isplati!

3. Prepoznajte svoje slabe točke i razvijte plan borbe protiv njih. Da biste se pridržavali svog proračuna, trebate imati jasnu ideju o tome gdje biste mogli doći u iskušenje da prekršite proračun. Ako ste skloni impulzivnom trošenju, morate ukloniti to iskušenje od sebe. Ako idete razgledavati izloge, ostavite svoje kreditne kartice i čekovnu knjižicu kod kuće! Osobito u prvim danima pridržavanja svog proračuna, važno je ponovno se obučiti da obuzdate potrošnju.

Izrada proračuna doista je lak dio financijskog upravljanja. Težak je proces držati se proračuna i uskladiti potrošnju s planom. Discipliniranjem i ponovnim usavršavanjem svojih navika potrošnje možete postići svoje proračunske ciljeve.

Zanima vas kako smršaviti?

Moderno društvo uglavnom orijentirano na sjedilački način života i brzu prehranu, a to je za sobom dovelo do problema pretilosti.

Vodič za njegu kože

Zima je doba godine kada naša koža često postaje suha. Putovanje niz otok po hidratantnu kremu može se pokazati zastrašujućim.