HEKLANJE

Izgradnja poslovnih odnosa – zašto je to tako važno

TEMU APP 100 E KUPON

Jedna od najvažnijih stvari koju možete imati kao vlasnik tvrtke su dobri odnosi. Dobri odnosi mogu biti od velike važnosti za uspjeh poslovanja. Postoji nekoliko različitih vrsta odnosa koje bi vlasnik tvrtke trebao nastojati postići. Ovaj članak će pogledati tri od njih za koje smatram da ih morate imati! Ova tri su: odnosi s vašim postojećim kupcima, odnosi s potencijalnim kupcima i na kraju odnosi s drugim ljudima u vašem području.

U nastavku se svaka od ovih vrsta razmatra pobliže kako biste bolje razumjeli koliko je svaka od njih važna i koliko može biti.



Odnosi s stalnim kupcima – Nije bitno jesu li vaši stalni kupci pojedinci ili tvrtka; razvijanje odnosa s njima može biti razlika između zadržavanja tog kupca i gubitka tog kupca zbog konkurencije koji nudi istu vrstu proizvoda ili usluga kao i vi. Dajte im do znanja da ih redovito cijenite kao klijenta. Ne morate im uvijek ni pokušavati nešto prodati, s vremena na vrijeme pošaljite im razglednicu ili e-poruku u kojoj im zahvaljujete što su vas odabrali za dosljedno poslovanje. Možda se ne čini mnogo, ali vaši kupci će cijeniti šaljivdžiju, povećavajući šanse da ostanu jedan od vaših vjernih kupaca. Neka ti pojedinci budu prvi koji će čuti za vašu nadolazeću rasprodaju ili novi proizvod ili uslugu koju ćete uskoro ponuditi. Nagradite ih posebnim popustima i ponudama samo za njih jer su vaši stalni gosti, bit će to dobro uloženo ulaganje.

Odnosi s potencijalnim kupcima – Ponekad je teško obratiti pozornost na nekoga ili nešto što zapravo ne čini ništa za vas u ovom trenutku. Istina je da ovdje mnoge tvrtke čine veliku pogrešku. Zapamtite ovo, potencijalni kupci predstavljaju budućnost vašeg poslovanja. Nikada nemojte biti zadovoljni s trenutnim brojem kupaca, uvijek gledajte kako dobiti više! Imajući to na umu, trebali biste postati rutina održavanja kontakta s potencijalnim klijentima koji su se možda prijavili za jedan od vaših biltena; ili su se možda javili na oglas koji ste prije objavili u novinama, ali još nisu ništa kupili od vas. Bez nametnika, podsjetite ih da su vaše usluge još uvijek dostupne. Ponudite im neku vrstu uzorka ili besplatne probe kako biste pokazali kvalitetu svojih proizvoda i/ili usluga. Ako ste ispravno napravili, možete lako pretvoriti mnogo “možda kupaca” u “da kupce”. Sada će se ti kupci uskoro naći u vašoj kategoriji “običnih” korisnika.

Odnosi s drugima u vašem području – Ovo je bez sumnje jedan od najboljih odnosa koje možete imati. Jednostavno rečeno, ove vrste poslovnih odnosa imaju toliko mnogo prednosti i kratkoročnih i dugoročnih. Interakcija s drugima u vašem području pruža vam priliku da naučite nove stvari, podučite nove stvari i čak otvorite nova vrata za svoj posao. Ostvarivanje ovih odnosa s drugima u vašem području može dovesti do suradnje u budućnosti, od koje će svi uključeni imati velike koristi.

Za izgradnju poslovnih odnosa, posebno dobrih, potrebno je vrijeme. Nakon što uspostavite odnos s klijentom ili kolegom, uložite jednaku količinu vremena i truda u održavanje odnosa kao što ste uložili da biste ga ostvarili.