HEKLANJE

Izgubljene ili ukradene bankomatske debitne kartice – Vaša odgovornost

TEMU APP 100 E KUPON

Kako naše gospodarstvo postaje sve više i više digitalizirano, debitne kartice na bankomatima postale su česta metoda plaćanja. Ovaj članak govori o vašoj odgovornosti za troškove izgubljene ili ukradene kartice.

ATM debitne kartice



Debitne kartice na bankomatima zasigurno su uvelike olakšale život. Za mnoge ljude nošenje čekovne knjižice stvar je prošlosti. Moja je debitna kartica toliko korištena da više jedva vidim brojeve na njoj. Nedostatak je, naravno, neizbježan gubitak kartice. Za nesretnike, kartica može biti i ukradena. Ako se to dogodi, morate brzo djelovati kako biste skinuli odgovornost za bilo koju optužbu.

Debitne kartice na bankomatu nisu kreditne kartice u pravne svrhe. S kreditnom karticom vaša je odgovornost ograničena na 50 USD sve dok tvrtku koja je izdala kreditnu karticu obavijestite o lažnim terećenjima kada dobijete izvod. Zakoni koji reguliraju debitne kartice na bankomatima pružaju mnogo manju zaštitu.

Ako prijavite nestanak debitne kartice na bankomatu, ne možete biti odgovorni za naknadna podizanja ili naknade. Međutim, pravila su drugačija ako se neovlaštena terećenja dogode prije nego što prijavite nestanak kartice:

1. Odgovorni ste za gubitke do 50 USD ako prijavite nestanak ili krađu kartice unutar dva radna dana od neovlaštenog terećenja.

2. Ako prijavite izgubljenu ili ukradenu karticu nakon što su prošla dva radna dana, mogli biste biti optuženi za neovlaštene troškove do 500 USD.

3. Ako ne prijavite izgubljenu ili ukradenu karticu u roku od 60 dana od primitka bankovnog izvoda s neovlaštenim terećenjima, u potpunosti ste odgovorni za sve troškove.

Iako se ovi zakoni isprva mogu činiti nepravednima, oni zapravo nisu. Odugovlačim koliko i svi drugi, ali čak ni ja ne bih čekao 60 dana da prijavim ukradenu ili izgubljenu debitnu karticu. U jednom trenutku jednostavno morate preuzeti odgovornost za svoj život. Dovraga, mislim da ne bih mogao preživjeti dva dana bez debitne kartice.



Ako izgubite ili ukradete debitnu karticu na bankomatu, odmah kontaktirajte svoju banku. Požalit ćeš ako ne učiniš.