HEKLANJE

Je li sigurno kupovati preko interneta?

TEMU APP 100 E KUPON

Jedan od novih načina kupovine u 21. stoljeću jeste kupovina preko interneta. Zaista nije više upitno što vam treba, odjeća, obuća, hrana ili pak ne želite izaći iz kuće da platite račune, bitno je samo da nađete stranicu na kojoj je online kupovina sigurna. Online kupovina je zasigurno jedna od najboljih mogućnosti koji interet nudi, međutim pitanje jeste koliko je sigurna za vas, vaš identitet, način plaćanja i isporuku stvari koje kupujete. Jedna od najboljih stvari kod online kupovine jest što nije bitno na kojoj strani svijeta se nalazite i odakle naručujete stvari koje želite, jer je dostupnost zaista moguća na svim i sa svih kontinenata. Naravno da postoje rizici kod online kupovine. Iako se krađe identiteta dešavaju i bez interneta ipak više slučajeva je zabilježeno kroz korištenje online stranica, ali moguće su i krađe kreditnih kartica, odnosno računa, budući da svoj broj računa morate ukucati pri online kupovini.
Prva stvar o kojoj morate voditi računa, jest da vaš komp bude siguran i zaštićen. Iako možda poslujete sa legitimnim trgovcem, uvijek postoji rizik da je vaš kompjuter zaražen virusima. Ne obazirite se na sve mailove koje dobivate, jer postoji mogućnost da neki od njih sadrže viruse koji će naštetiti vašem kompu i otkriti vaše osobne i povjerljive podatke. Nemojte otvarati nikakve mailove i linkove za koje niste potpuno sigurni. Ako trgovac nije poznat, potražite malo detalje o njemu i njegovom radu na internetu i saznajte da li je bilo incidenata poput prevare kupaca u njegovom radu. Kada dođete do momenta da trebate ukucati broj svoje kreditne kartice, provjerite da li ste na sigurnoj stranici kako ne biste bili žrtva prevare. To bi trebalo biti lako za provjeriti, samo pogledajte da li URL ima https na početku (s kao security), i mali, zlatni ključ u donjem, desnom uglu pretraživača. Ako ipak niste sigurni, pronađite broj telefona i nazovite ih za sve dodatne informacije. Ukoliko niste sigurni od koga kupujete, sami sebe postavljate u zamku.
Ne samo da ćete izgubiti novac već riskirate i svoje osobne podatke. Svakako trebate poslušati dva savjeta kod online kupovine. Poznata imena i veće kompanije svakako ulijevaju više povjerenja i zaštite. A ako ipak sumnjate svakako ih provjerite na bilo koji način, kako biste sačuvali svoj novac i svoj identitet.