HEKLANJE

Jeftini web hosting – je li za vas

TEMU APP 100 E KUPON

Postoji stara poslovica koja kaže: “Dobijete ono što platite”.

U većini područja života i poslovanja to vrijedi. Međutim, ne mora biti tako u industriji web hostinga. Često plaćate previše i ne dobijete ono što plaćate.



Prije nekoliko tjedana nazvao me moj prijatelj web dizajner.

“John”, rekao je “Nećeš vjerovati”.

Nastavio mi je pričati o plastičnom kirurgu za kojeg je redizajnirao web stranicu. Ovaj klijent plaćao je 600,00 USD mjesečno za svoj webhosting račun.

“Nevjerojatna stvar je”, ispričao je, “ne mogu natjerati trenutnog domaćina da mi uzvrati telefonske pozive ili e-poštu”.

Nakon što sam pogledao potrebe klijenata, bio sam šokiran kada sam otkrio da nema ničeg posebnog u vezi s njegovom web lokacijom što bi opravdavalo njegovo postojanje na bilo čemu drugom osim osnovnog zajedničkog plana webhostinga. Naveli smo mu mjesečnu cijenu ispod pet dolara.

U ovom slučaju, klijenta je silovao beskrupulozni domaćin koji ne samo da mu je naplaćivao previše, nego mu nije pružao ni osnovnu podršku koja mu je bila potrebna.

Ovo je ekstreman primjer, bez sumnje, ali sve to često karakterizira lošu ponudu u koju upada većina vlasnika web stranica.



Prije nekoliko godina nije postojala takva stvar kao što je industrija web hostinga. Gotovo sve web-stranice bile su udomljene kod lokalnih ISP-ova. Prosječna mjesečna cijena za hosting web stranice bila je 20,00 USD mjesečno. Često bi vam, ako nazovete ISP-a s tehničkim pitanjem, rekli da kupite knjigu ili idete na tečaj.

Oko 1996. vidjeli smo pojavu nekoliko “webhosting” tvrtki. To su bile tvrtke koje su bile strogo posvećene hostingu web stranica. Koristeći ekonomiju razmjera, uspjeli su ponuditi nevjerojatno korisne webhosting pakete za oko 10,00 USD mjesečno. Štoviše, neke od tih tvrtki pružile su korisnu tehničku podršku koja je bila usmjerena na zadovoljavanje potreba vlasnika web stranica.

Brzo naprijed u 2005. i sada vidimo pojavu nove vrste web hostinga – jeftinog webhosting providera. To su tvrtke koje nude hosting za manje od 5,00 USD mjesečno.



Općenito, davatelji jeftinog webhostinga su novije tvrtke. Postoji razlog za to. Starijim je tvrtkama izuzetno teško sniziti cijene kada već imaju veliku bazu kupaca koji plaćaju više cijene. Srezali bi svoju bruto zaradu, a većina tvrtki to jednostavno ne može priuštiti.

Dakle, kako jeftini pružatelji webhostinga nude tako nisku cijenu za početak?

Djelomično je to što su poslužitelji, prostor na tvrdom disku i propusnost puno, puno jeftiniji nego što su bili prije nekoliko godina. Jeftini pružatelji web hostinga iskorištavaju ovo.



Drugi dio je da jeftini pružatelji usluga hostinga koriste drugačiji poslovni model od starijih pružatelja usluga. Webhosting je vrlo konkurentan posao. Donedavno su se web domaćini pokušavali natjecati pružajući najviše alata i značajki. Problem s ovim modelom je što ne treba svima sve. Većina web domaćina pruža besplatne usluge sigurnosne kopije svim svojim klijentima. Sigurnosne kopije su skupe i ne trebaju ih niti žele svi, ali ih svi plaćaju jer su ugrađene u cijenu paketa.

S druge strane, jeftini pružatelj usluga web-hostinga može vam dati osnovne značajke koje svi koriste, ali nudi tjedne sigurnosne kopije kao dodatnu značajku, stavljajući troškove sigurnosne kopije web-mjesta samo na one korisnike koji žele tu uslugu.

Sve ovo zvuči sjajno, znam, ali što je s uslugom? Hoću li dobiti kompetentnu i brzu korisničku podršku od tvrtke koja mi naplaćuje 4,00 USD mjesečno?

Odgovor je, začudo, obično potvrdan.

Očito, neće vam svi jeftini pružatelji webhostinga pružiti odličnu uslugu. Ali neće ni svi skupi pružatelji webhostinga pružiti dobru uslugu. Naš prijatelj plastični kirurg nije mogao natjerati svog domaćina od 600,00 $ da mu vrati e-poštu.

No, s jeftinijim pružateljem, ključ uspjeha pružatelja je zadržavanje kupaca. Pametan web domaćin nastojat će zadovoljiti svoje postojeće klijente pružajući najbolju moguću podršku.

Koliko nogu ima hobotnica?

Hobotnice imaju osam udova koji strše iz njihovih tijela, no nedavna istraživanja o tome kako ih koriste redefinirala su kako