HEKLANJE

Jesu li franšize kave laka poslovna prilika?

TEMU APP 100 E KUPON

Franšize kave niču u gotovo svakom mjestu i gradu diljem svijeta. Težak je to posao kada uzmete u obzir dugo radno vrijeme, zdravstvene i sigurnosne propise i broj potrebnog osoblja.

Kada potencijalni primatelji franšize prvi put pogledaju ovaj posao, oduševe ih profitne marže. Sigurno svaki posao koji ima tako visoke marže mora biti profitabilan?



U stvarnosti to nije tako jednostavno. Da bi kafić bio doista uspješan, mora ostvariti ogroman broj prodaja kako bi pokrio fiksne troškove. Fiksni troškovi su vrlo visoki prvenstveno zbog činjenice da su potrebni poslovni prostori u trgovačkim centrima i prometnim ulicama. To znači da više od polovice prometa odlazi na pokrivanje cijena i najamnina.

Franšiza kave treba veći broj zaposlenika od većine franšiza zbog broja sati koje tvrtka mora biti otvorena. Većina prometa se obavlja ili prije početka rada, u vrijeme ručka, nakon radnog vremena i tijekom vikenda. Za razliku od nekih drugih franšiza, ovo definitivno nije posao od devet do pet!

Troškovi osoblja su jako visoki i onda je problem zadržati ih. Većina zaposlenika u franšizi kafića radi ovaj posao samo dok ne uspiju pronaći bolji posao! To znači da postoji stalna promjena osoblja i to može biti prava noćna mora. Većini novih članova osoblja bit će potrebna obuka.

Franšiza kave obično prodaje puno više od same kave. Većina također nudi sendviče, kolače, kolače i druge grickalice. U napornom danu prelako je ostati bez zaliha prerano, dok u mirnom danu dio hrane možda treba baciti. Propisi koji se odnose na prodaju hrane javnosti zahtijevaju vođenje detaljne evidencije.

Konkurentske snage su također u igri s brojnim novim franšizama brze hrane koji ulaze na scenu, kao i proizvođačima specijaliziranih sendviča. Svi oni kuju zavjeru da franšizama kave oduzmu dio redovne trgovine.

Još uvijek je moguće zaraditi s franšizom kafića, a da bi se to postiglo potrebno je pažljivo planiranje i ispravna strategija. Moraju se pronaći prostori koji su na prometnim prometnicama za prave uvjete.

Treba poslužiti samo najbolju kavu. Ne pridržavaju se sve franšize kafića ovog jednostavnog pravila! Neki vas čak ograničavaju na kupnju zrna kave samo kroz njihov vlastiti opskrbni lanac. To može biti problematično, posebno ako su ukusi u vašem području raznoliki i različiti.



Idealno rješenje je ako postoji prava ravnoteža između kave koju morate kupiti od davatelja franšize i fleksibilnosti da je nabavite negdje drugdje. Ovo također pomaže da poslovanje postane profitabilnije jer većina davatelja franšize naplaćuje premiju u usporedbi s nabavom i kupnjom kvalitetnih zrna kave negdje drugdje.

Ako ste spremni raditi nedruštvene sate i imate vještine s ljudima, posebno u odnosu na zaposlenike, franšiza kafića još uvijek može biti prava poslovna prilika za vas.