HEKLANJE

Jesu li online prijave za kreditne kartice prejednostavne?

TEMU APP 100 E KUPON

Dani kada je jedini način da dobijete kreditnu karticu bio osobni odlazak u banku zauvijek su prošli. Danas je čak prilično staromodno podnijeti zahtjev za karticu putem pošte – puno je lakše i brže podnijeti zahtjev putem interneta, au mnogim slučajevima ćete čak dobiti trenutnu odluku o tome je li vaš zahtjev prihvaćen ili ne. Iako je ovo očito velika pogodnost, postoji loša strana online prijava za kreditne kartice: one zapravo mogu biti prejednostavne i mogu naškoditi vašoj kreditnoj sposobnosti.

Kada vam se ponudi prilika da podnesete zahtjev za kreditnu karticu putem interneta, nije uvijek jasno koju vrstu korisnika izdavatelj kartice želi privući. Svaka vrsta kartice namijenjena je nekome unutar niza okolnosti, kao što je minimalni prihod, starija od određene dobi ili određena razina kreditne sposobnosti.



Nekad bi vam upravitelj banke ili financijski savjetnik ponudio samo kartice za koje ste imali dobre izglede da budete prihvaćeni, ali kada se prijavljujete online, nitko osim vas ne može provjeriti odgovara li vam kartica. A s obzirom na to da je online prijava tako jednostavna, može biti primamljivo da se ipak prijavite i vidite hoćete li biti odobreni. Ovo može biti velika pogreška.

Svaki put kad vas odbiju za karticu ili drugu vrstu financiranja, ta se činjenica bilježi u vašem kreditnom dosjeu. Ako u svom dosjeu imate puno odbijenica, a malo prihvaćanja, to zapravo može pogoršati vašu kreditnu ocjenu, što će dodatno otežati odobrenje zahtjeva. Očito, ovo nije poželjan ishod i kako ga možete izbjeći?

Prvi korak je dobro promotriti ponudu dostupnih kartica sa značajkama koje želite, bilo da se radi o prijenosu stanja od 0%, niskoj kamatnoj stopi ili izvrsnom programu nagrađivanja. Velik broj web-mjesta za usporedbu kreditnih kartica na internetu čini ovo mnogo lakšim nego što je nekad bilo.

Nakon što dobijete uži izbor kartica za koje se možete prijaviti, sitnim slovima provjerite onu za koju mislite da je najbolja i uvjerite se da ne postoji ništa poput minimalne plaće što bi onemogućavalo da budete odobreni. Ako se čini da je sve u redu, pošteno pogledajte svoje financijske okolnosti i povijest prijava i odlučite mislite li da imate razumne šanse da budete odobreni.

Tek nakon toga treba krenuti s prijavom, i to samo za jednu karticu odjednom. Ako je vaša prijava odbijena, provjerite nudi li ta kartičarska kuća sličnu karticu s višom kamatnom stopom – kriteriji prihvaćanja vjerojatno će biti labaviji za tu karticu pa se možda isplati prijaviti za nju.

Alternativno, možete zatražiti sličnu karticu od drugog izdavatelja kartice. Različite tvrtke imaju različite načine odlučivanja o tome hoće li odobriti prijavu, pa ćete možda imati više sreće negdje drugdje. Ono što nikako ne biste trebali činiti jest stalno se prijavljivati za slične kartice od istog izdavatelja, jer će kriteriji prihvaćanja biti više-manje isti, a vi ćete samo biti odbijeni, sa svim problemima koje to uzrokuje za vaš kreditni rejting. U ovom trenutku nemate drugog izbora osim malo niže pogledati i zatražiti manje privlačnu karticu, čak i ako to znači da ćete morati platiti više za praktičnost nošenja kreditne kartice.