HEKLANJE

Jesu li WordPress predlošci teški za razumijevanje?

TEMU APP 100 E KUPON

Jedna od stvari koja, čini se, odvraća ljude od korištenja softvera WordPress na vlastitom web-mjestu (za razliku od hostiranog WordPress blog-mjesta) je tehnička strana procesa koji uključuje WordPress predloške i teme. Puno se priča o kodu, PHP-u, CSS-u i mnoštvu drugih zbunjujućih kratica koje mnogima ne znače puno! To je nesreća, budući da WordPress blog može imati tako veliki utjecaj na web-stranice, a može se čak koristiti i kao samostalna web-stranica nakon što sredite naziv domene i hosting.

Razumijevanje načina na koji WordPress funkcionira, instaliranje softvera i shvaćanje kako se predlošci uklapaju u teme zahtijevaju malo tehničkog znanja i iskustva. Ipak nije tako teško kao što se na prvi pogled čini, a srećom, za one od nas koji smo s tehničkim poteškoćama, postoje izvrsni vodiči i resursi koji mogu pomoći da proces bude mnogo lakši.



Predlošci WordPressa okosnica su tema koje se koriste za izradu stranica bloga WordPress. Teme dolaze u raznim stilovima i dizajnima, a mogu se prilagoditi izmjenom izgleda, instaliranjem WordPress dodataka i dodavanjem ili promjenom predložaka. WordPress predlošci su u osnovi samo hrpa datoteka koje zajedno čine teme za vašu WordPress blog stranicu. Općenito, zadani skup predložaka za WordPress teme uključuje neke od ovih bitnih datoteka:

 index.php – ovo je glavna datoteka predloška za vaš WordPress blog
 header.php – predložak zaglavlja
 footer.php – predložak podnožja
 page.php – za izradu WordPress stranica
 single.php – za kreiranje WordPress postova
 sidebar.php – navigacija stranice WordPress bloga
 style.css – stilska tablica koja čini izgled vašeg WordPress bloga.

Ovo su samo osnove; postoji mnogo više WordPress predložaka koji se mogu dodati za prilagodbu vašeg bloga; na primjer, poveznice, obrasci za pretraživanje, arhivski postovi i komentari na WordPress blogu.

Još jedan zbunjujući aspekt za neke ljude je spominjanje oznaka predložaka. Opet, ovo nije tako teško razumjeti kao što se na prvi pogled čini. Oni su u osnovi samo komadići koda koji pomažu WordPress predlošcima da ispravno obavljaju svoj posao. Oznake unutar predložaka sadrže upute kako svoj WordPress blog učiniti pametno dizajniranim skupom stranica!

Jedna od sjajnih stvari kod WordPress predložaka je ta što ih možete prilagoditi za dizajn pojedinačnih stranica bloga, kao i stranica za objave. Unaprijed definirani predlošci obično će se primjenjivati na sve stranice na vašem WordPress blogu, ali možete dodati, ukloniti ili promijeniti druge datoteke predložaka kako biste stvorili jedinstvene stavke na svakoj stranici.

Ako WordPress predloške smatrate mehanikom tema, nadamo se da možete početi shvaćati kako oni rade zajedno u stvaranju WordPress bloga.