HEKLANJE

Kako izbjeći prijevare povezane s kreditom

TEMU APP 100 E KUPON

Posljednjih su godina naši televizori i pretinci elektroničke pošte bili preplavljeni reklamama tvrtki koje obećavaju pomoći potrošačima da poboljšaju svoju kreditnu sposobnost. Mnoge od tih tvrtki nude brzo rješenje za ljude koji imaju visoku stopu duga ili lošu kreditnu sposobnost, a data obećanja često se čine dobrima da bi bila istinita. Mnogi nude produžene kreditne linije, trenutni otpis duga i lak pristup gotovini. Nažalost, činjenica je da su mnoge od ovih ponuda predobre da bi bile istinite, a potrošači moraju pažljivo čitati kako bi bili svjesni mogućih prijevara i zaštitili se od pogoršanja novčanih problema.

Savezna komisija za trgovinu (FTC) upozorava potrošače na mnoge oblike kreditnih prijevara s kojima se potrošači danas suočavaju. Dvije najrasprostranjenije prijevare protiv potrošača uključuju ponude zajmova s predujmom i usluge popravka kredita.



Prijevare s unaprijed naplaćenim zajmovima često ciljaju potrošače s kreditnim problemima ili potrošače koji imaju poteškoća s dobivanjem kredita. U zamjenu za prethodnu naknadu, ove tvrtke jamče da kandidati dobiju kredit koji žele – obično kreditnu karticu ili osobni zajam. U nastavku su navedene neke točke koje morate imati na umu prije nego odgovorite na oglase koji obećavaju lako dobivanje kredita bez obzira na kreditnu povijest:

Većina legitimnih zajmodavaca neće “jamčiti” zajam ili kreditnu karticu prije nego što se slijedi formalni postupak prijave, osobito ako podnositelj zahtjeva ima lošu kreditnu sposobnost ili bankrot.
Prihvaćena je i uobičajena praksa da renomirani zajmodavci traže plaćanje za kreditno izvješće ili procjenu. Naknada za obradu ili prijavu također je prihvaćena praksa.
Nikada nemojte telefonom davati broj računa kreditne kartice, podatke o bankovnom računu ili broj socijalnog osiguranja osim ako vam je tvrtka poznata i ako vam je jasno objašnjeno zašto su te informacije potrebne.

Kreditne prijevare neke su od najčešćih kreditnih prijevara danas. Ima ih u oglasima u novinama, na televiziji i na internetu. Potrošači primaju letke poštom i pozive od telemarketera koji nude jednostavne i trenutne usluge popravka kreditne sposobnosti. Potrošači bi trebali biti vrlo oprezni pri odgovaranju na oglase za ove usluge. FTC savjetuje potrošačima da budu svjesni tvrtki za popravak kredita koje:

– tražiti plaćanje za usluge popravka kreditne sposobnosti prije pružanja bilo kakve usluge
– ne savjetujte potrošača o njegovim ili njezinim zakonskim pravima i što potrošač može učiniti samostalno – besplatno – kako bi poboljšao kredit
– preporučujemo da ne kontaktirate izravno kreditni ured
– predložiti izmišljanje “novog” kreditnog izvješća podnošenjem zahtjeva za identifikacijski broj poslodavca koji će se koristiti umjesto broja socijalnog osiguranja; ili
– savjetovati osporavanje svih informacija kreditnog izvješća ili poduzimanje bilo kakve radnje koja se čini nezakonitom, kao što je stvaranje novog kreditnog identiteta. Ako potrošač slijedi nezakonite savjete i počini prijevaru, on ili ona mogu biti podvrgnuti kaznenom gonjenju.

Potrošači koji smatraju da su možda bili žrtva kreditne prijevare kao što su dvije gore opisane, trebaju kontaktirati svoju lokalnu agenciju za zaštitu potrošača, državnog odvjetnika ili Better Business Bureau. Za dodatne informacije o prijevarama vezanim uz kredite ili za podnošenje službene žalbe protiv lažne tvrtke posjetite web-stranicu Savezne komisije za trgovinu.

Položaji tijekom rađanja djeteta

Ako je rodilja zdrava i dobro pripremljena za porođaj najčešće sama odabire najbolji položaj tijela tijekom porođaja, što može utjecati