HEKLANJE

Kako koristiti svoju kreditnu karticu za uspostavljanje dobre kreditne povijesti

TEMU APP 100 E KUPON

Ako ste mladi i tek počinjete, kreditne kartice su svakako prikladne i mogu vam pomoći da steknete dobru kreditnu povijest, što će biti važno kada budete trebali obaviti velike kupnje. Međutim, nošenje kreditne kartice donosi velike odgovornosti. Evo nekoliko savjeta o tome kako mudro koristiti svoju kreditnu karticu.

Odabir prave kreditne kartice



Prilikom odabira kreditne kartice morate uzeti u obzir vlastite potrebe. Na primjer, ako ćete imati saldo (ne otplaćujući cijeli račun svaki mjesec), tada je imperativ tražiti najniže kamatne stope koje možete pronaći. Ali možete biti ograničeni nekoliko okolnosti, od kojih je jedna vaša plaća. Neke kreditne kartice zahtijevaju minimalnu razinu prihoda ili naplaćuju godišnju naknadu.

Kreditna kartica s visokim limitom mogla bi biti recept za katastrofu. Potpisivanje isprekidanom linijom je zabavno. Novac ne izlazi s vašeg bankovnog računa niti gotovina izlazi iz vašeg novčanika. Kupnja nikada nije bila tako jednostavna. Zato su na početku najbolje kreditne kartice one koje imaju niske limite potrošnje, osim ako si ne možete priuštiti plaćanje bilo kojeg od troškova koji se naplaćuju na njoj.

Skoro sve kreditne kartice nude neku vrstu poticaja kao što su nagradni bodovi ili poticaji za povrat novca. To se radi iz očitih razloga. Od kojih je najčešći navesti vlasnika kartice da je koristi češće. Sve u svemu, prilično je dobar posao primati nagrade za troškove kreditne kartice sve dok imate na umu da to nije besplatan novac. Shvaćali to ili ne, te bodove ste već platili.

Upravljanje vašim računom.

Upravljanje vašim računom na mreži odlična je značajka; skoro svatko ima pristup Internetu i može lako pristupiti izvodima svoje kreditne kartice.

Proučavanje izvoda vaše kreditne kartice

Primit ćete izvod s detaljima što ste kupili i što morate platiti. Kupnje koje ste izvršili bit će zbrojene, baš kao na bankovnom izvodu. Trebate obratiti pozornost na:



• Iznosi – Provjerite jesu li vaše kupnje ispravno navedene uspoređujući iznose s vašim računima o kupnji. To će vam pomoći da shvatite gdje se vaš novac troši i pomoći će vam da prilagodite svoje obrasce potrošnje.
• Ravnoteža – Ako se iz bilo kojeg razloga vaša izjava čini mnogo većom nego što ste mislili da će biti, možda idete u opasnu zonu. Održavajte svoj saldo unutar raspona koji si možete priuštiti svaki mjesec. I ne zaboravite sačuvati kredit za hitne slučajeve.
• Minimalna uplata – morate plaćati ovaj iznos svaki mjesec prema cijelom nepodmirenom dugu. Mjesečne uplate znatnih iznosa pomoći će vam da zadržite kamatu pod kontrolom.
• Kupovne kamate – Ovo je iznos koji plaćate za kupnje koje nisu u potpunosti plaćene do datuma plaćanja. Kad god prenesete saldo iz prethodnog mjeseca, plaćat ćete ovu mjesečnu kamatu.
• Datum plaćanja – kada ste zauzeti i odgovorni za mnoge račune, lako je zaboraviti kada sve treba dospjeti. Međutim, plaćanje računa na vrijeme ključno je za održavanje pozitivnog kreditnog dosjea. S vremenom bi to moglo značiti razliku između odobrenja ili odbijanja drugog kredita, poput zajma za automobil ili hipoteke. Mnoge tvrtke koje izdaju kreditne kartice savjetuju plaćanje nekoliko dana prije navedenog datuma plaćanja kako bi se osigurao primitak. Druga mogućnost je plaćanje računa unaprijed telefonskim ili internet bankarstvom.

Držanje izvan opasnih zona

Dobro je izbjegavati sljedeće, unatoč iskušenju:



• Gotovinski predujmovi – Platit ćete kamate na gotovinski predujam od trenutka kada je gotovina u vašim rukama. Također vam se može naplatiti naknada za uslugu. Novčani predujmovi izvrsni su za gotovinu u hitnim slučajevima, ali izbjegavajte ih koristiti kao dodatak prihodu.
• Prekoračenje kreditnog limita – Mnogo je razloga zašto prekoračenje kreditnog limita može biti opasno. Ako nemate novca da pokrijete svoje kupnje, sigurno ćete osjetiti nelagodu koju nosi veliki saldo.
• Impulzivne kupnje – Razmislite o kupnji i zašto kupujete. Treba li ti stvarno? Ne dopustite da jednostavnost i pogodnost kredita budu pokretač kupnje artikla.
• Pretjerano korištenje kartice – kreditne kartice nisu zamjena za štednju i proračun. Kada si ne možete priuštiti odlazak u kino, ne razmišljajte o svojoj kreditnoj kartici kao o spasu.

Koristite svoju kreditnu karticu kao alat

Kreditna kartica može biti alat koji koristite u svoju korist. Ako dobro odigrate svoje karte, vjerovnicima ćete dokazati da ste osoba koja se može brinuti o poslu na zreo i odgovoran način. A za nekoliko godina imat ćete dobru kreditnu povijest. Sada je to impresivno.



Kako se hladnjak hladi?

Hladnjaci su jedan od najvažnijih izuma našeg stoljeća. Postali su neizostavni dio naše svakodnevice jer služe i za hlađenje i