HEKLANJE

Kako nas Monopoly uči upravljanjem s novcem

TEMU APP 100 E KUPON

Djeca širom svijeta odrastu uz Monopoly, a mnogi odrasli često ga igraju uz prijateljske – a nekad i uz ne tako prijateljske okršaje. No osim igre i zabave Monopoly krije i niz pouka koje se mogu primijeniti na osobne financije.
Sam Monopoly nastao je Sjedinjenim Američkim Državama u 30-tim godinama prošlog stoljeća u vrijeme najgore gospodarske krize u povijesti. Igra se tada igrala radi podizanja morala i nade u bolja vremena – kroz 80 godina svoje povijesti iz igre se povuklo devet poučaka.
1. Svatko kroji svoju sudbinu
Prvo pravilo Monopolia jest da svi igrači počinju sa jednakim iznosom novca. Na samom početku igre svaki igrač mora pažljivo balansirati sa raspoloživim novcem i izvući najbolje iz svake prilike. Na primjer igrač koji prvi baca kocku je u prednosti, pogotovo ako stane na atraktivno polje – već tu postaje vidljivo da život nije pravedan prema svima. Možda vam roditelji nisu ostavili ušteđevinu, možda se izgubili posao ili vam je srezana plaća – no vi ste ti koji bacate kocku i na vama je napraviti što je najbolje mogući posao od svake prilike.
2. Zgrabite priliku
U igri koja je u mnogočemu usporediva s životom svakom se pruži prilika koja daje prednost i mogućnost za drastičnu promjenu na bolje. Ako prvi bacate kocku, prvi ste na redu za kupovinu imanja i vjerojatno ćete u ranoj fazi igre najmanje potrošiti na najam. Svakom se u životu, u nekom obliku pružaju takve prilike, no vrlo često smo u takvom položaju da ih ne možemo iskoristiti. Zbog toga, kao u Monopoliu i u životu treba zgrabiti dobru priliku kada se ukaže.
3. Gradite jaku imovinsku bazu
Igrač koji drži najviše imanja kontrolira ploču i na kraju igre redovito pobjeđuje. To je iznimno važna pouka za osobne financije jer govori da velika štednja radi sama kroz pasivni prihod – kamatu. Kada u rukama držite sve karte, igrači plaćaju vama i vi živite od pasivnog prihoda. Isti primjer moguće je provući kroz život – ako imate viška nekretnina vjerojatno ćete ih iznajmiti i tako zaraditi.
4. Treba vam krizni fond
Na ploči za Monopoly nikad ne znate što će se dogoditi i kako će se kocka okrenuti. Ako pri ruci nemate dovoljno gotovine za popravljanje hotela ili plaćanje poreza neka ćete imanja morati staviti pod hipoteku ili ih čak prodati. U tom momentu razbijati će te si glavu pitanjima – zašto nisam ranije uštedio?
5. Uzmite pauzu
U stvarnosti je za pretpostaviti da radite sve kako ne bi završili u zatvoru – no u Monopoliu zatvor može biti koristan predah od plaćanja najma. U životu je nekad potrebno uzeti pauzu, odmoriti se i prijetiti se zbog čega svakodnevno toliko radite. Uzmite vrijeme za sebe, razmislite o svojim ciljevima, pronađite novi entuzijazam i redefinirajte svoju ulagačku strategiju ako je potrebno.
6. Prečice uvijek ne vode do uspjeha
Dva bacanja u jednom krugu su primamljiva, tri još više, no ona uvijek ne znače prednost, ako vas kocka „ne sluša“. Prečice do financijske stabilnost i bogatstva u stvarnosti, baš kao i Monopoliu mogu vas odvesti u zatvor! Plan za budućnost i mnogo mukotrpnog rada najbolja je solucija – dva bacanja treba dobro iskoristiti, no previše pohlepe mogli biste i previše platiti.
7. Budžetiranje
Zaista uspješni igrači Monopolia u svakom trenutku znaju s koliko novca raspolažu, koliko mogu potrošiti na akvizicije i koliko im treba za uspješan krug po ploči. Vješt igrač Monopolia trebao bi iste stvari primijeniti i u životu – život od danas do sutra ne može trajati vječno.
8. Malim koracima do velikih postignuća
Ako sada ne možete kupiti četverosobni stan sa golemim režijama, to ne znači da ne može ući na tržište nekretnina. U Monopoliu se brzo nauči da su najjeftinija imanja odmah nakon startnog polja te da i ona, nakon što ih se nadogradi donose goleme zarade. Zbog toga se ne trebate bojati početi štedjeti u malim iznosima – mali iznosi na dugi rok donose velike kapitalne dobitke.
9. Poradite na odnosu s drugima, ali se ne oslanjajte na njih
Nakon nekoliko krugova po ploči igračima Monopolia postaje jasno da su šanse da uzmu sva tri povezana imanja vrlo male. Zbog toga je potrebno pregovarati s drugim igračima kako bi ih otkupili od njih ili ih zamijenili. U stvarnosti ti ljudi su računovođe, odvjetnici i bankari. No opet, imajte na umu da bi vas onaj igrač s kojim ste dogovorili zamjenu već par krugova poslije mogao poslati u bankrot i izbaciti iz igre.
Uspjeh vaših osobnih financija ovisi o vama – o vašoj disperziranoj imovini i fondovima za hitnu pomoć.

Providian kreditne kartice

Možda ste poštom primili ponudu da se prijavite za Providian kreditnu karticu. Zašto biste trebali slijediti? Jednostavno rečeno, ovo je