HEKLANJE

Kako popraviti lošu kreditnu sposobnost

TEMU APP 100 E KUPON

Prvi korak koji je potreban za prevladavanje loše kreditne sposobnosti jest uzeti kopiju i pogledati u vlastito kreditno izvješće jer će netočne informacije u vašem kreditnom izvješću samo pogoršati stvari ako već imate lošu kreditnu ocjenu. Prema US Public Interest Research Group, jedna četvrtina naručenih kreditnih izvješća sadržavala je pogreške. Kopiju svog kredita možete naručiti od tri agencije za kreditno izvješćivanje – Experian, Trans Union i Equifax. Imate pravo na jednu besplatnu kopiju svog kreditnog izvješća godišnje i svaki put kad vam se odbije kredit, posao ili osiguranje.

Ako ste sigurni da u vašem izvješću postoje lažne izjave, napišite pismo svakoj od agencija za izvješćivanje kredita. Detaljno objasnite upitne stavke i priložite dokaze za svoje tvrdnje (na primjer, plaćene potvrde). Istraga traje 30 dana, a odluka će biti donesena nakon tog roka.



Ako planirate dobiti stručnu pomoć, budite svjesni svojih prava kao potrošača u Zakonu o organizacijama za popravak kredita (CROA). Prema nekim odredbama ovog Zakona, tvrtka za popravak kredita ne može iznositi lažne tvrdnje o svojim uslugama ili vam naplaćivati sve dok ne dovrši obećane usluge, mora imati detaljan opis usluga koje treba izvršiti, trajanje i jamstva ako mogu ponuditi nešto.

Jedan važan korak koji može biti od velike pomoći u popravljanju loše kreditne sposobnosti jest pregovaranje s vjerovnicima o planu otplate imajući na umu koliko si možete priuštiti i koliko namjeravate platiti. Također ih je moguće natjerati da uklone naplatu iz vašeg izvješća i zamijene je s “plaćeno prema dogovoru” tako što ćete ponuditi plaćanje određenog iznosa mjesečno. Mnogi vjerovnici pristaju ukloniti minus iz kreditnog izvješća u zamjenu za plaćanje jer su sigurni da će na taj način dobiti svoj novac natrag. Također ih možete pokušati natjerati da smanje kamatu u zamjenu za paušalni iznos kao prvu uplatu.

Još jedna radnja koja se može poduzeti kako bi se riješili problemi s lošom kreditnom sposobnošću je dobiti pomoć putem tvrtke za kreditno savjetovanje. Mnoga sveučilišta, vojne baze, kreditne unije, stambene vlasti i ogranci US Cooperative Extension Service provode neprofitne programe kreditnog savjetovanja. Te vas agencije mogu savjetovati o upravljanju vašim novcem i dugovima, pomoći vam u izradi proračuna i ponuditi besplatne obrazovne materijale i radionice, informacije i preporuke. Certificirani i obučeni savjetnici razgovarat će s Vama o Vašoj cjelokupnoj financijskoj situaciji, savjetovati Vas i pomoći Vam da razvijete personalizirani plan za prevladavanje Vaših financijskih problema.

Evo nekih drugih važnih koraka koji se mogu poduzeti za poboljšanje loše kreditne sposobnosti:

1. Plaćajte sve svoje račune na vrijeme, što čini 35% vašeg FICO rezultata.

2. Nabavite osiguranu kreditnu karticu koja će vam pomoći da ponovno uspostavite svoj kredit

3. Pisano zatražite od svojih vjerovnika da smanje kreditna ograničenja na vašim računima kako biste smanjili iznos raspoloživog kredita budući da zajmodavci uzimaju u obzir ukupni iznos raspoloživog kredita čak i ako ne dugujete ništa.



4. Pisano zatražite od svojih vjerovnika da zatvore neke od računa vaše kreditne kartice i prijavite ovu promjenu statusa svim trima agencijama za prijavu kreditne sposobnosti.

Mercedes-Benz W124

Mercedes-Benz W124, poznat i kao serija 124, je izvanredna linija luksuznih automobila koju je proizvela poznata njemačka automobilska tvrtka Mercedes-Benz