HEKLANJE

KAKO RADI DIGITALNI FOTOAPARAT?

U digitalnom fotoaparatu postoji senzor za snimanje fotografije. On je načinjen od osjetljivih ćelija. Na temelju jakosti primljene svijetlosti stvara odgovarajuću jakost jer je jako osjetljiva na svijetlost. Svaka ćelija prekrivena je crvenim, zelenim ili plavim filtrom pa zbog toga reagira samo na primarne boje (zelene, crvene i plave).
Zeleni filtar služi zato što ljudsko oko je najosjetljivije na zelenu svjetlost. Kako bi se informacije pretvorile u digitalni oblik signal se mora digitalizirati, odnosno svakom se signalu dodaje određeni broj. Digitalni fotoaparat obrađuje različite jakosti signala tako da svaki piksel dobiva određenu vrijednost boje za svaki se piksel unese njegova vrijednost.
Konačna kakvoća fotografije ovisi o vrijednosti unesenog broja. Pomoću fotoosjetljivih senzora poboljšava se kakvoća digitalne fotografije. Da bi nastala slikovita datoteka skupljaju se pikseli te se time određuje format fotografije i stvara se sama datoteka. JPEG algoritam pomaže pri izoštravaju slike i sažimanju podataka. Nakon obrade fotografije ona se sprema u neku memoriju. Proces slikanja fotografije je vrlo lagan dok je pohrana nešto dulja. Da bi se to ubrzalo mnogi fotoaparati imaju RAM-e za privremenu pohranu fotografije. Kako daljnje fotografiranje ne bi ometalo stvorene snimke.

TEMU APP 100 E KUPON

Došao je digitalni svijet

Internet postoji već neko vrijeme, ali je njegova popularnost počela prije nešto više od pet godina kako sve više ljudi