HEKLANJE

Karakteristike internetskog dječjeg predatora

TEMU APP 100 E KUPON

Milijuni djece i tinejdžera svakodnevno su na internetu. Oni surfaju web stranicama, dobivaju svoju e-poštu i razgovaraju sa svojim prijateljima. Većina roditelja vjeruje da je to bezopasno, osim što su naša djeca svakodnevno meta predatora na internetu.

Istražimo neke karakteristike djeteta predatora. Prosječno dijete predator je muško i starije je od 25 godina. Moglo bi se smatrati “tipom s ulice koji se držao po sebi”. Usamljenik, vrlo malo prijatelja i obično nije u braku. Dječji predator najčešće ima ograničene socijalne vještine, ali sklonost upuštanju u razgovor s adolescentom ili djetetom. Ova će osoba biti sramežljiva prema odraslima svoje dobi. Sklon je tražiti poslove koji mu omogućuju da radi s djecom, kao što je trener bejzbola ili košarke, vođa izviđača, domar ili učitelj u školi.



Djeca predatori obično ne vide ništa loše u svom ponašanju. Djeca predatori dolaze iz svih slojeva društva, neki su bogati, neki siromašni, neki obrazovani, a neki ne. Obično imaju seksualno zlostavljanje ili nasilnu pozadinu. Djeca grabežljivci “naciljat će” brojnu djecu u isto vrijeme. Njihove riječi su lukave i ne žure da “dotjeraju” svoje žrtve. “Dotjerivanje” se vrši obasipanjem žrtava darovima, znakovima naklonosti i svime što mogu, kako bi izgradili povjerenje i odnos s potencijalnim žrtvama. Nakon što se izgradi povjerenje, ponekad se koriste ucjene i krivnja kako bi se dijete natjeralo da podlegne njihovim zahtjevima.

Dječji internet predator koristit će se bilo kojom ili svim ovim tehnikama na mreži. Često će prikriti svoju dob i izjaviti da su otprilike iste dobi kao vaše dijete. Uhodit će internetske stranice koje većina djece i tinejdžera redovito posjećuje. Skrivaju se iza ekrana svog računala, strpljivo čekaju i onda napadaju svoj plijen, našu djecu.

Kako možete znati je li vaše dijete u opasnosti? Vaše dijete može iznenada isključiti računalo kada uđete u sobu. Vaše dijete možda prima darove od drugih koje ne poznajete. Mogu postati tajnovitiji u pogledu onoga što rade na internetu i obično provode više od sat vremena dnevno na internetu. Možda ćete vidjeti međugradske telefonske brojeve koje ne prepoznajete ili oni mogu primati telefonske pozive od ljudi koji vam nisu poznati. Sve su to znakovi da bi vaše dijete moglo biti u opasnosti.

Kao roditelj, što možete učiniti? Jedan od najboljih načina da zaštitite svoje dijete na internetu je stvoriti otvoreni dijalog s djetetom i postaviti jasna pravila u vezi s korištenjem računala i interneta. Također ćete morati razumjeti što vaše dijete radi na internetu. Učenje više o tome kako vaše dijete koristi internet i s kim razgovara u e-pošti i chat sobama za izravne poruke to može učiniti. Također možete razmisliti o korištenju internetskih alata za praćenje kako biste pratili aktivnosti vašeg djeteta. Jedna organizacija koja je kombinirala alate za roditeljski nadzor i alate za prevođenje litanije akronima izravnih poruka je Safe Computer Kids. Nedavno su pokrenuli svoju web stranicu na www.safecomputerkids.com. Možete ih kontaktirati na 866-846-6464 ili im poslati e-poruku na info@safecomputerkids.com.

Kao savjetnik više od šesnaest godina, radeći s adolescentima, odraslima i obiteljima, još nisam sreo seksualnog prijestupnika koji je potpuno izliječen liječenjem i koji je prečesto vidio razorne rezultate svojih postupaka.