HEKLANJE

Koji oblik vitamina C štiti stanice kože?

TEMU APP 100 E KUPON

Vitamin C neophodan je za proizvodnju kolagena: snažne vezivne tkanine, koja nas, doslovno, drži u cijelom obliku. Bez kolagena bismo se raspali, jer ovaj protein drži na okupu kosti kostura, pričvršćuje mišiće za kosti i ne daje mogućnost unutarnjim organima i koži da napuste svoja mjesta.

Može li nas vitamin C osloboditi nekih oblika upale kao što su: psorijaza ili opekline od sunca?



Kao što se dogodilo, problem nije u samom vitaminu, već u njegovoj topivosti. Topivost vitamina C: da li je otopljen u vodi ili u masti, ona određuje u koji dio stanice može prodrijeti i kao rezultat toga koji dio stanice može biti zaštićen.

Prirodni oblik vitamina C: L-askorbinska kiselina, otopljena je u vodi. Stoga, iako je L-askorbinska kiselina koncentrirana unutar stanice, ona ne može zaštititi njenu ljusku od slobodnih radikala. Također posjeduje jaka kisela svojstva i dovoljno iritira kožu, a zatim se brzo razgrađuje i gubi na snazi nakon 24 sata.

Eterni oblik vitamina C je derivat L – askorbinske kiseline s masnom kiselinom, izoliranom iz palminog ulja. Također se zove palmina kiselina. Idealan lijek za kožu dobit će se ako molekuli vitamina C dodamo malu količinu palminog ulja. U ovom slučaju eter neće iritirati kožu i moguće je takvu vrstu vitamina C dovesti čak i do otvoreni rez kože. Toliko je važno da se eterni oblik vitamina C može otopiti u masti; stoga ga koža lako upija.

Tako je eterski oblik vitamina C sposoban prodrijeti kroz tanku membranu koja okružuje stanice. Sama membrana stanične plazme sastoji se pretežno od masti. Kao rezultat toga, eterski oblik vitamina C snažno će štititi od slobodnih radikala upravo onaj dio stanice, gdje oni mogu izazvati najveću štetu.

Stabilnost je još jedna prednost eterskog oblika vitamina C. Zato je ovaj oblik moguće dodavati u kreme i losione, a on će zadržati sposobnost djelovanja mjesecima, pa čak i godinama, potpuno bez kvarenja ili gubitka svojeg antioksidativno djelovanje.