HEKLANJE

Koliko kreditnih kartica trebam imati?

TEMU APP 100 E KUPON

Primamljive ponude kreditnih kartica svakodnevno pune poštanske sandučiće tisuća Amerikanaca. Popraćen nevjerojatnim ponudama s nula posto kamata tijekom šest mjeseci i bez naknade za prijenos stanja, 15% do 20% popusta na vašu prvu kupnju, popust na hotelske cijene i besplatne ulaznice za kino, popis se nastavlja u nedogled. I pod impulsom padamo na koljena i potpisujemo isprekidanu crtu ne razmišljajući o tome koliko će još jedna kreditna kartica utjecati na naše obitelji, našu kreditnu povijest ili našu financijsku budućnost. Prije nego što se prijavite za drugu karticu, zapitajte se koje je pravilo za kreditne kartice, koliko je kreditnih kartica dovoljno? Znaš li? Postoji li neki magični broj ili je samo pitanje kako ćete njima upravljati? Ako je vaš odgovor na sva ova pitanja ne znam, čitajte dalje da biste saznali.

Većina Amerikanaca nosi između pet i deset kreditnih kartica u svojim novčanicima, a prosječno kućanstvo duguje 12.000 dolara kreditne kartice. Uzimajući u obzir da je prosječni dohodak kućanstva u SAD-u samo 49.772 USD, to je 24% dohotka koji je već osiguran, ne uzimajući u obzir hipoteke ili kredite za automobile. Ovo je pomalo alarmantno. Posebno imajući u vidu da budući vjerovnici radije daju kredit pojedincima ili obiteljima s omjerom duga i prihoda od 36% ili manje ako je 24% od tih 36% već posvećeno dugu po kreditnoj kartici, to ne ostavlja mjesta za puno više. Dakle, koliko biste kreditnih kartica trebali imati? Začudo, ne postoji magični broj; međutim, dvije do tri kreditne kartice općenito se smatraju dovoljnima.



Iako ne postoji čarobni broj, jedina najvažnija stvar koju morate zapamtiti kada se susretnete s čudesnim svijetom kreditnih kartica jest da nije u pitanju broj kreditnih kartica koje imate, već vaš nepodmireni dug i broj godina u kojima je račun otvoren otvorio. Trebali biste težiti nepodmirenom stanju između 25% do 50% dostupnog kredita na svakoj kreditnoj kartici koju imate. Sve više od toga šalje crvenu zastavu potencijalnim vjerovnicima koji vide vašu sposobnost otplate, u slučaju da se suočite s velikom financijskom preprekom, koja se smanjuje kako vaš dug raste. Osim toga, na više prilično novih računa se gleda negativno.

Još nešto što treba uzeti u obzir je da što manji broj kreditnih kartica imate, to vam je lakše pratiti ih. Njihovo praćenje uključuje saznanje o vašim kamatnim stopama i naknadama te svim promjenama koje se mogu dogoditi s njima ili kako se primjenjuju. Osim toga, sa samo dvije do tri kartice u boljoj ste poziciji da točno znate gdje stojite sa svojim saldom i potrošnjom. Kako biste bili sigurni da vaša kreditna sposobnost radi za vas, a ne za nju, isplati se znati gdje se nalazite; manje kartica pomaže vam da ostanete na vrhu.

Dakle, ne postoji određeni broj kreditnih kartica koje biste trebali ili ne biste trebali imati. Ključ za sprječavanje da ostanete zarobljeni u utrci štakora je imati podnošljivu količinu, možda dvije ili tri koje možete lako pratiti. Ključno je znati kamatne stope za svaku karticu, vaša nepodmirena stanja i druge značajke kartice. Sljedeća stvar je saznati gdje stojite u odnosu na vaš ukupni dug, uključujući kreditne kartice, hipoteku, zajmove za automobile, studentske zajmove, u usporedbi s vašim prihodom. Sa svim tim znanjem pri ruci, zapamtite dva važna postotka, 36% koji je idealan za vaš omjer duga i prihoda i 25 do 50% za vaša nepodmirena dugovanja.

Izvori podataka:
1. http://moneycentral.msn.com/content/banking/creditcardsmarts/p123470.asp
2. http://advertising.washpost.com/the_market/top10/income.jsp
3. http://www.wsws.org/articles/2004/jan2004/debt-j15_prn.shtml