HEKLANJE

Poboljšanje vašeg kreditnog izvješća i ocjene

TEMU APP 100 E KUPON

Vaše kreditno izvješće određuje koliko ćete kamata platiti za svoju hipoteku, kreditnu karticu ili stambeni zajam. Morate znati svoj rezultat i načine kako ga poboljšati.

P. Kako mogu poboljšati svoje kreditno izvješće i rezultat?
A. Najbolji način da poboljšate svoj rezultat je izbjegavanje činjenja stvari koje smanjuju vaš rezultat.



Svaki put kada podnesete zahtjev za kredit, izvršite uplatu ili propustite uplatu, dodajete informacije u svoje kreditno izvješće i to utječe na vašu kreditnu ocjenu. Tvrtke koje izračunavaju kreditne bodove ne otkrivaju točno kako to rade, ali nude općenite ideje za potrošače. Saznajte više na www.myfico.com.

Platite na vrijeme. Jedan od najboljih načina da poboljšate svoj rezultat je poboljšati svoju evidenciju plaćanja na vrijeme. Pravovremeno plaćanje svih vaših dugova je neophodno. Provjerite svoje račune da vidite kada plaćanja dospijevaju; možda će biti prije nego što mislite. Zakašnjele naknade i kamate se brzo zbrajaju i otežavaju plaćanje ostatka.

Platite više od minimuma. Platite koliko god možete na svaki račun, a nikad manje od minimuma.

Ostanite ispod granice. Vaš kreditni rezultat također uzima u obzir koliko vam je kredita dostupno i kako taj kredit koristite. Ako redovito naplaćujete blizu maksimuma na kartici za naplatu, naštetit ćete svom kreditnom rezultatu.

Imajte manje računa. Ako se prijavite za kredit za trgovinu da biste dobili posebnu ponudu ili popust, možete oštetiti svoj rezultat, čak i ako ne koristite često račun trgovine. Otvaranje novog računa i prijenos postojećeg stanja na novi račun neće poboljšati vaš rezultat.

Grupirajte svoje upite. Kada kupujete zajam, svaki će zajmodavac provjeriti vašu kreditnu povijest. Svaki “upit” naveden je u vašem kreditnom izvješću. Sustav kreditnog bodovanja vidi previše upita kao znak rizika. Izbjegnite ovaj problem usporednom kupnjom u kratkom vremenskom razdoblju. Ako postavite više upita za jednu vrstu kredita, recimo kredit za automobil, unutar jednog mjeseca, FICO to računa kao samo jedan upit. Kada provjeravate vlastito izvješće (napravite “upit”) ne narušavate svoj rezultat.

Pričekajte napredak. Stečaj ili niz zakašnjelih plaćanja mogu brzo smanjiti vaš rezultat i trebat će vremena za oporavak. Važno je ostati na pozitivnom putu. Formule kreditnog bodovanja daju veću težinu nedavnoj pozitivnoj povijesti, a stariji loši rezultati nestaju.



Savezna komisija za trgovinu (FTC) radi za potrošače kako bi spriječila prijevarne, prijevarne i nepoštene poslovne prakse na tržištu te pružila informacije koje će potrošačima pomoći da ih uoče, zaustave i izbjegnu. Da biste podnijeli pritužbu ili dobili besplatne informacije o potrošačkim problemima, posjetite web stranicu FTC-a ili besplatno nazovite 1-877-FTC-HELP (1-877-382-4357); TTY: 1-866-653-4261. FTC unosi pritužbe vezane uz internet, telemarketing, krađu identiteta i druge prijevare u Consumer Sentinel, sigurnu, online bazu podataka dostupnu stotinama agencija za provođenje građanskog i kaznenog zakona u SAD-u i inozemstvu.

Zamke kreditnih kartica?

Ljudima s nejasnom poviješću kreditne kartice ili lošom kreditnom sposobnošću može biti teško dobiti odobrenje za običnu kreditnu karticu. Postoji