HEKLANJE

Kontrolni popis za pokretanje kineske tvrtke, 2. dio

TEMU APP 100 E KUPON

Ovaj je članak nastavak “Kontrolnog popisa za pokretanje kineske tvrtke, I. dio”.

Sljedeće aktivnosti moraju se poduzeti u roku od 30 dana od izdavanja poslovne dozvole:



(1) Ugravirajte službeni pečat poduzeća
Za to je potrebno prethodno odobrenje općinskog ureda za javnu sigurnost (policije). Dokumenti uključuju: originalnu poslovnu dozvolu i kopiju, uvodno pismo potpisano od strane kineskog partnera i punomoć u korist osobe koja podnosi zahtjev uz osobnu iskaznicu (putovnicu za strance).

(2) Dobiti šifru pravne osobe poduzeća

Ovu šifru dostavljaju porezne vlasti na razini vlasti koja nadzire vaš projekt (nacionalna, pokrajinska ili lokalna, u skladu s identitetom tijela za ispitivanje i odobravanje vašeg projekta). Potrebni dokumenti uključuju (i) pečat tvrtke, (ii) duplikat poslovne licence zajedno s fotokopijom, (iii) originalnu potvrdu o odobrenju projekta i fotokopiju, (iv) unaprijed rezerviranu šifru pravne osobe poduzeća, (v) fotokopiju osobne iskaznice (putovnice) za strance) zakonskog zastupnika poduzeća (na fotokopiji mora biti priložen pečat poduzeća ako se ne prilaže originalna osobna iskaznica), i (vi) obrazac zahtjeva.

(3) Registrirati se u Deviznom zavodu

Time se bavi općinski devizni zavod. Potrebni dokumenti uključuju kopije (i) poslovne licence, (ii) izvješća o studiji izvodljivosti, (iii) ugovora o zajedničkom pothvatu, (iv) statuta i (v) potvrde o odobrenju projekta. Za otvaranje deviznog bankovnog računa potrebna je devizna registracija.

(4) Otvorite bankovne račune u stranoj valuti i domaćoj valuti

Poduzeće može slobodno odabrati u kojoj će banci otvoriti svoj račun (upozorenje: na nekim je mjestima potrebno odabrati lokalnu podružnicu, a neke banke nisu ovlaštene obavljati razmjenu). Povijesno gledano, Banka Kine bila je najpopularnija. Imajte na umu da je Kina u procesu otvaranja svog bankarskog sektora stranoj konkurenciji u skladu sa svojim obvezama prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.



RMB (kineska valuta) Bankovni račun – Potrebni dokumenti uključuju (i) presliku poslovne licence, (ii) presliku potvrde o odobrenju projekta, (iii) punomoć potpisanu od strane predsjednika upravnog odbora poduzeća kojom se odobrava otvaranje račun, (iv) ispunjen obrazac zahtjeva za račun i (v) ispunjenu karticu s uzorkom pečata.

Devizni bankovni račun – Potrebni dokumenti uključuju (i) presliku poslovne dozvole, (ii) potvrdu o deviznom poslovanju, (iii) punomoć potpisanu od strane predsjednika upravnog odbora poduzeća kojom se odobrava otvaranje računa, (iv ) ispunjen obrazac za prijavu računa i (v) ispunjenu karticu s uzorkom pečata.

Zahtjevi se mogu razlikovati od banke do banke.



(5) Registrirati se kod Porezne uprave

Postoje dva oblika porezne registracije – nacionalna i lokalna. Lokalnu poreznu registraciju za zajedničko ulaganje čiji je kineski partner izravno pod općinskom jurisdikcijom (ili poduzeće u potpunom stranom vlasništvu čija je ukupna investicija veća od 5 milijuna američkih dolara) obavlja Inozemni porezni podured općinskog Poreznog ureda, dok lokalnu poreznu registraciju za zajedničko ulaganje čiji je kineski partner pod jurisdikcijom distrikta ili okruga (ili poduzeće u potpunom stranom vlasništvu čija je ukupna investicija manja od 5 milijuna USD) upravlja lokalni porezni ured okruga ili okruga; nacionalnu poreznu registraciju treba izvršiti u lokalnoj podružnici državnog poreznog ureda (kineska verzija Porezne uprave). Ako ste u nedoumici koju razinu birokracije trebate pokušati riješiti, obratite se svom tijelu za ispitivanje i odobrenje.

Potrebni dokumenti uključuju (i) presliku poslovne dozvole, (ii) presliku potvrde o odobrenju projekta, (iii) presliku osobne iskaznice pravnog zastupnika poduzeća (putovnica za strance), (iv) presliku prijedloga projekta, (v) kopija porezne kartice kineskog partnera, (vi) kopija ugovora o zajedničkom ulaganju, (vii) kopija statuta, (viii) kopija potvrde o bankovnom računu poduzeća, (ix) imena poduzeća direktori, i (x) ispunjen obrazac za poreznu registraciju.



Izdaje se potvrda o poreznoj registraciji.

(6) Registrirajte se na carini

Ovim se obično bavi Inspekcijski odjel lokalnog Ureda za uvoznu i izvoznu robu; međutim, neke od posebnih gospodarskih zona imaju svoje vlastite carinarnice smještene na licu mjesta. Potrebni dokumenti uključuju (i) ispunjen obrazac za prijavu, (ii) presliku poslovne dozvole, (iii) presliku potvrde o odobrenju projekta, (iv) presliku ugovora o zajedničkom pothvatu, (v) presliku statuta i (vi) presliku potvrde o poreznoj registraciji. Može biti potrebna kopija Izvješća o studiji izvodljivosti. Izvozna poduzeća trebaju se registrirati za registraciju povlaštenog tretmana za izvozne proizvode (pogledajte odjeljak Porezi (nacionalni) za dodatne pojedinosti.

(7) Izdati i predati izvješće o provjeri kapitala

Kineski zakon o stranim ulaganjima zahtijeva izdavanje Izvješća o provjeri kapitala, što je dokument koji potvrđuje da su ulagači uložili registrirani kapital u poduzeće. Izdaje ga računovođa licenciran i registriran u Kini. Treba ga podnijeti i tijelu za ispitivanje i odobrenje i lokalnoj, pokrajinskoj ili nacionalnoj upravi za industriju i trgovinu na razini vlasti (lokalnoj, pokrajinskoj ili nacionalnoj) na kojoj se nadzire vaš projekt. Procijenit će se naknada za provjeru kapitala.

(8) Registrirati se u Zavodu za statistiku
Time se bavi lokalni Zavod za statistiku. Potrebni dokumenti uključuju (i) ispunjen obrazac za registraciju s pečatom poduzeća (u duplikatu), (ii) kopiju poslovne licence, (iii) kopiju potvrde o šifri pravne osobe poduzeća; (iv) Potvrde o kvalifikaciji (za razvoj nekretnina i građevinske projekte; može uključivati procjenu utjecaja na okoliš), (vi) Izvornik i kopija potvrde o odobrenju projekta i (vii) Izvješće o provjeri kapitala.

(9) Registrirati se u Odjelu za financije

Time se bavi lokalni Odjel za financije.

(10) Prijaviti se na Zavod za rad

Prijavite se kod lokalnog Zavoda za zapošljavanje u vezi s isplatama socijalnog osiguranja za zaposlenike.

Još uvijek nije gotovo – provjerite kontrolni popis za pokretanje poduzeća u Chjini, dio III…

10 koraka da izgledate mlađe

Od davnina se traga za tajnom mladosti. Mnogi su istraživači proveli eksperimente kako bi pronašli načine za usporavanje procesa starenja.

Muka mi je: što učiniti?

Što učiniti s bolešću. Poznato je da izvan sezone, kao i naglo zahlađenje, često pridonosi pogoršanju kroničnih bolesti. Možda ste

Život bez dugova

Sanjate li o životu bez tereta pretjeranog duga koji vam visi nad glavom? Moguće je, ali nije lako. Život bez