HEKLANJE

Kontrolni popis za pokretanje kineske tvrtke, I. dio

TEMU APP 100 E KUPON

Kontrolni popis za osnivanje tvrtke

Iako je ovaj kontrolni popis prvenstveno usmjeren na osnivanje zajedničkih pothvata, može se lako prilagoditi osnivanju poduzeća u potpunom stranom vlasništvu (pogledajte posljednji odjeljak ovog članka). Imajte na umu da sljedeći popis dokumentacije i postupaka nije nužno iscrpan. . Propisi specifični za industriju kompliciraju stvari u nekim granama (na primjer, vrijednosni papiri i osiguranje), tijela za ispitivanje i odobravanje mogu biti proizvoljna, a lokalne razlike mogu biti značajne. Unatoč tome, sljedeće bi vam trebalo dati detaljnu i prilično sveobuhvatnu ideju o tome što je potrebno.



1. Jesu li strana ulaganja dopuštena u vašoj industriji? Provjerite katalog smjernica za strana ulaganja, koji navodi industrijske sektore u tri kategorije – potaknuti, ograničeni i zabranjeni. Svaki sektor koji nije naveden klasificiran je kao Dopušteni.

Poticana kategorija prilično je široka i pokriva preko 250 industrijskih sektora. Općenito govoreći, poticane aktivnosti štede energiju ili sirovine, promiču poljoprivredu ili na neki drugi način promiču gospodarski razvoj Kine. Poduzeća koja posluju u poticanoj kategoriji ispunjavaju uvjete za značajne porezne olakšice i druge poticaje, a postupci odobravanja općenito su jednostavniji.

Ograničena kategorija uključuje aktivnosti koje koriste zastarjelu tehnologiju, štete okolišu ili su u sektorima gospodarstva koje kineska vlada želi ograničiti od međunarodne konkurencije. Poduzeća koja posluju u Ograničenoj kategoriji dužna su koristiti zajednička ulaganja, a ne poduzeća u potpunom stranom vlasništvu jer je sudjelovanje stranog kapitala ograničeno. To obično rezultira tako da (i) kineska strana u zajedničkom pothvatu posjeduje kontrolni udio (najmanje 51%) ili (ii) relativni kontrolni udio (kumulativni vlasnički udjeli svih kineskih partnera moraju premašiti vlasnički udio bilo kojeg jedan strani ulagač), ovisno o djelatnosti. Nadalje, ograničeni projekti moraju biti odobreni na višim razinama vlasti, a odobrenje je teže dobiti.

Zabranjene aktivnosti općenito su aktivnosti koje ozbiljno oštećuju okoliš, prijete nacionalnoj sigurnosti, koriste velike površine poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe ili na drugi način štete ili ugrožavaju javni interes.

U skladu sa svojom politikom poticanja razvoja u središnjoj i zapadnoj Kini, nacionalna vlada izdala je i Katalog smjernica za strana ulaganja u središnju i zapadnu Kinu koji navodi dodatne aktivnosti koje su klasificirane kao ohrabrene samo ako se poduzimaju u središnjoj ili zapadnoj Kini.

Čak iu Poticanim kategorijama, obično se očekuje da strani ulagač drži najmanje 25% vlasničkog udjela u zajedničkom pothvatu WFOE. Srećom, 25% vlasničkog udjela omogućit će poduzeću da bude klasificirano kao poduzeće sa stranim ulaganjem (“FIE”) i time kvalificirano za posebne porezne olakšice i poticaje.

Napomena: Kineski zakon o stranim ulaganjima također daje druge povoljne klasifikacije FIE-ima. Bilo bi posebno korisno u svrhu dobivanja poreznih i drugih poticaja ako biste svoj zajednički pothvat WFOE mogli klasificirati kao tehnološki napredno poduzeće ili poduzeće orijentirano na izvoz.



2. Ako razmišljate o zajedničkom pothvatu, provjerite potencijalne partnere. Trebali biste surađivati s lokalnim konzultantom ili odvjetnikom koji će vam pomoći u pronalaženju odgovarajućih partnera. Ipak, ne postoji zamjena za dužnu pažnju.

3. Je li željeni naziv poduzeća dopušten i dostupan? Predregistracija naziva tvrtke počinje obrascem za prijavu koji se razlikuje ovisno o vrsti poduzeća – dionički zajednički pothvat, zadružni zajednički pothvat (također poznat kao ugovorni zajednički pothvat) ili poduzeće u potpunom stranom vlasništvu. Postoje i određena ograničenja u korištenju naziva – na primjer, naziv poduzeća mora sadržavati naznaku lokacije čak i ako označava i drugo ime mjesta (na primjer, “California Industrial City Development Co., Ltd.” postalo je “California Industrial City ( Zhengzhou) Development Co., Ltd.”). Nakon odobrenja naziva poduzeća izdat će se Obavijest o predregistraciji naziva.

4. Faza odobrenja projekta



(a) Preliminarni podnesci

Kineska strana u zajedničkom pothvatu mora podnijeti zahtjev za preliminarno odobrenje projekta podnošenjem (i) prijedloga projekta (ii) izvješća o preliminarnoj studiji izvedivosti, (iii) Memoranduma o razumijevanju između strana u zajedničkom pothvatu tijelu za ispitivanje i odobrenje. Možda će biti potrebni duplikati podnesaka drugim odjelima. Obratite posebnu pozornost u ovoj fazi na izradu nacrta opsega poslovanja vašeg poduzeća. Imajte na umu da prijedlog projekta nije potreban u svakom slučaju, au nekim slučajevima tijelo za ispitivanje i odobravanje može htjeti pojednostaviti cijelu fazu odobrenja projekta – što manje novca ulažete, vjerojatnije je da će proces biti pojednostavljen. Bude li sve u redu, za oko tri tjedna trebala bi biti izdana idejna suglasnost na projekt.

Napomena: Ako je vaš kineski partner poduzeće u državnom vlasništvu (ili ako će imovina u državnom vlasništvu biti dodijeljena zajedničkom ulaganju), mora se dovršiti procjena imovine državnog poduzeća i u ovoj fazi može biti potrebna prijava.



(b) Izrada konačnog izvješća o studiji izvodljivosti
Nakon dobivanja preliminarnog odobrenja projekta, kineski i strani ulagači trebali bi zajednički pripremiti konačno izvješće o studiji izvodljivosti u kojem bi predstavili probleme tijelu za ispitivanje i odobrenje za pomoć. Na taj se način konačno izvješće izrađuje kroz uzajamne povratne informacije između partnera u zajedničkom pothvatu i tijela za ispitivanje i odobravanje. Na zahtjev i odobrenje, pod određenim okolnostima detaljan projektni prijedlog može zamijeniti konačno izvješće o studiji izvodljivosti.

(c) Završni podnesci

Predajte sljedeće tijelu za ispitivanje i odobrenje:

1. Standardizirana primjena;
2. Završno izvješće o studiji izvodljivosti;
3. Ugovor o zajedničkom pothvatu; i
4. Statut potpisan od strane zakonskog zastupnika zajedničkog pothvata.

Ostali dokumenti uključuju (ali nisu nužno ograničeni na):

1. Obavijest o registraciji imena.

2. Popis članova Upravnog odbora i preslike njihovih osobnih iskaznica (državne osobne iskaznice za Kineze; putovnice za strance).

3. Popis generalnog direktora(a) i zamjenika generalnog direktora(a) zajedničkog pothvata i preslike njihovih osobnih iskaznica.

4. Obrazac za registraciju pravnog zastupnika i preslika osobne iskaznice pravnog zastupnika zajedničkog pothvata.

5. Obrazac za registraciju kontakt osobe.

6. Popis članova Upravnog odbora zajedničkog pothvata (zajedno s preslikama njihovih osobnih iskaznica) i pismo o imenovanju (na memorandumu ulagača koji je imenovao svakog od njih, uključujući kratak životopis s bračnim statusom).

7. Potvrda o osnivanju ili ekvivalent izdana od strane matične jurisdikcije svakog ulagača, ovjerena od strane vlasti matične jurisdikcije i (za stranog ulagača) ovjerena od strane kineskog veleposlanstva ili konzulata u matičnoj zemlji stranog ulagača (uključujući dokumentaciju o promjenama imena i druge značajne podatke korporativne promjene).

8. Preslika osobnih iskaznica zakonskih zastupnika svakog od ulagatelja.

9. Potvrda o kreditnoj poziciji kineskog partnera (revizijsko izvješće).

10. Potvrda o kreditnoj poziciji ino partnera izdana od strane banke.

11. Suglasnost Odsjeka za zaštitu okoliša (potrebna za projekte obnove, izgradnje i projekte od značajnog utjecaja na okoliš).

12. Potvrda o dostupnosti lokacije tvornice za zajedničko ulaganje; možda čak i potvrdu o pravu korištenja zemljišta ili ugovor o zakupu s novacijskom klauzulom (ponekad se prihvaća pismo namjere zakupa ili kupnje).

13. Izvješće o procjeni imovine državnog poduzeća (ako je vaš kineski partner poduzeće u državnom vlasništvu ili ako će državna imovina biti uložena u zajedničko ulaganje).

14. Punomoć u korist zakonskih zastupnika investitora.

15. Ostala dokumentacija koju može zahtijevati tijelo za ispitivanje i odobrenje ovisno o identitetu investitora, određenoj industriji i prirodi projekta (moguće uključujući ugovore o zapošljavanju, ugovore o distribuciji, marketinške ugovore, ugovore o prodaji, licence za intelektualno vlasništvo za robne marke, znanje i iskustvo itd.).

Odluka bi trebala biti donesena u roku od dodatnih 30 dana.

(d) Dobivanje Potvrde o odobrenju projekta – Nakon izdavanja prethodnog odobrenja, kineska strana mora podnijeti zahtjev za Potvrdu o odobrenju projekta. Procijenit će se naknada za registraciju poduzeća, a odobrenje bi trebalo trajati oko 7 dana.

5. Prethodno rezerviranje koda pravne osobe poduzeća zajedničkog pothvata – u Pekingu se to radi u Administrativnom centru za kodeks općinske organizacije. Dokumenti koje treba dostaviti uključuju:

(i) Izvornik i kopija Obavijesti o prethodnom odobrenju naziva; i
(ii) Izvornik i kopija odgovora na odobrenje.

6. Registracija naziva poduzeća: Kineska strana mora podnijeti zahtjev za registraciju naziva poduzeća u lokalnoj Upravi za industriju i trgovinu. Potrebni su sljedeći dokumenti (u dva primjerka):

1. Prijavno pismo (kao propratno pismo, ali potpisano od obje strane.
2. Obrazac za prijavu.
3. Prijedlog projekta i svi dokumenti odobrenja.
4. Dokumenti koji potvrđuju pravni status obiju strana.
5. Obavijest o prethodnom odobrenju naziva.

7. Izdavanje poslovne licence zajedničkog pothvata – kineski zakon o stranim ulaganjima zahtijeva da se oba partnera prijave Državnoj upravi za industriju i trgovinu (“SAIC”). To se mora učiniti u roku od 30 dana od izdavanja Potvrde o odobrenju projekta i zahtijeva Potvrdu o odobrenju projekta, punomoć u korist predstavnika zajedničkog pothvata koji podnosi zahtjev i (možda) svu dokumentaciju koju je podnio u fazi odobrenja projekta. Izdavanje dozvole za poslovanje zajedničkog pothvata trebalo bi trajati oko 15 dana, a zajedničko ulaganje smatra se pravno osnovanim na datum izdavanja (u praksi, „datum izdavanja često je unatrag od datuma podnošenja zahtjeva). Provjerite je li opseg poslovanja naveden na njemu točan.

8. Naknadni postupci – Određeni broj postupaka mora se poduzeti neposredno nakon izdavanja poslovne licence zajedničkog pothvata. Naknade za većinu tih aktivnosti ne postoje ili su nominalne.

Ali još niste gotovi – ostanite s nama za II. dio…

Udžbenik o web imenicima

Pokušati postati jedno od najbolje ocijenjenih web mjesta na internetskim tražilicama nije u najmanju ruku lak zadatak. Budući da se