HEKLANJE

Korištenje kreditnih kartica sigurno online

TEMU APP 100 E KUPON

Online transakcije putem kreditnih kartica ne mogu se izbjeći bez obzira jeste li prodavač ili kupac, a obično se mogu obaviti sigurno i pouzdano ako se slijede određena jednostavna pravila.

Postoje različiti načini online plaćanja. Mrežna plaćanja kreditnom karticom prihvaćaju poslovne tvrtke kada prodaju na mreži. Izdavatelj kartice provjerava podatke o kreditnoj kartici i oduzima svoju proviziju, a zatim vrši plaćanje poslovnim poduzećima. Plaćanje se također vrši putem PayPal servisa. Ovdje se prijenos novca vrši između elektroničkih računa uz korištenje bankovnog prijenosa ili kreditne kartice, a sredstva se mogu prenijeti na račun. U ovoj usluzi postoji zaštita za prodavatelja i kupca te se mogu izvršiti trenutna plaćanja. Većina izdavatelja kartica ili financijskih institucija svojim klijentima pruža mogućnost provjere prijenosa sredstava, stanja računa i računa za plaćanje putem interneta.



Pazite da ne unesete broj kartice osim ako se u okviru prozora ne vidi lokot (web preglednik koji sadrži simbol koji označava upotrebu SSL veze za komunikaciju s valjanom stranicom), a adresa web stranice treba započeti s https:/ /. Čuvajte se da se držite podalje od lažnih web stranica, iako mogu izgledati stvarne. Mnogi online prevaranti navode potrošače putem e-pošte na lažne web stranice nadajući se da će odati neke tajne informacije. Stoga je bolje ne davati svoj osobni identifikacijski broj (PIN) ili lozinke dok odgovarate na neželjenu e-poštu. U slučaju da obavljate redovite online transakcije putem interneta, možete voditi poseban kartični račun isključivo za transakcije putem interneta. Kreditne kartice nude bolju zaštitu potrošača u slučaju da nešto nije u redu, a putem zasebnog računa možete jednostavno pratiti svakodnevne transakcije.

Tijekom plaćanja putem interneta možete naići na opciju prijavljivanja na sheme kao što su “provjereno od strane Vise” ili “Master Card Secure Code” za koje ćete možda morati koristiti lozinku. Odlukom za takve sheme mogli biste spriječiti zlouporabu podataka o vašoj kartici od strane sudjelujućih stranica, jer će vaša zaporka biti skrivena od njih. Provjerite koristite li najnoviju verziju popularnih preglednika koji se općenito koriste kao što su MS Internet Explorer ili Firefox, inače sigurnosne opcije možda neće uvijek raditi prema zadanim postavkama na vašem računalu. Na kraju, dok kupujete na mreži, osigurajte da dobijete tiskanu kopiju uvjeta trgovca i tiskanu kopiju svoje narudžbe. Posjedovanje pravih informacija pri ruci može pomoći banci u preuzimanju vašeg slučaja u slučaju bilo kakvih problema u inozemnoj transakciji.