HEKLANJE

Kreditne kartice i njihove alternative

TEMU APP 100 E KUPON

Uz toliko različitih vrsta potrošačkih kreditnih kartica koje su danas dostupne, ponekad može biti malo pretjerano odrediti koju vrstu kartice želite ili trebate. Slijedi kratak vodič o različitim vrstama potrošačkih kreditnih kartica koje su danas dostupne:

Kreditne kartice



Kreditna kartica je u biti ugovor o zajmu između vas i pružatelja kartice za određeni iznos novca, poznat kao limit kartice. Zatim koristite karticu za kupnju dobara, usluga ili podizanje novca, koji zatim možete odabrati da otplatite minimalnim otplatama, paušalnim otplatama ili u cijelosti na datum naveden u izvodu vaše kreditne kartice – koji je obično mjesečno.

Budući da vaš kreditni limit ostaje isti svaki mjesec, iznos koji imate na raspolaganju za posuđivanje svaki uzastopni mjesec određuje se prema tome koliko ste otplatili u prethodnom mjesecu. Ako svaki mjesec ne otplatite iznos koji dugujete u cijelosti, davatelj kartice će vam naplatiti kamatu na karticu kao naknadu za uslugu. Zbog strukture kreditnih kartica, nije neuobičajeno da čujete ljude koji za korisnike istih govore da žive na “nikad, nikad”.

Debitne kartice

Debitna kartica funkcionira vrlo slično kreditnoj kartici jer je možete koristiti za plaćanje robe, usluga ili podizanje novca, a za nju često ‘jamči’ jedan od glavnih pružatelja kreditnih kartica, kao što su Visa ili MasterCard. Bitna razlika između debitne i kreditne kartice je u tome što vam debitna kartica omogućuje korištenje samo određenog iznosa koji je dostupan na vašem računu – na primjer, stanje na vašem tekućem računu. Iz tog su razloga debitne kartice poznate i kao ‘osigurane’ kreditne kartice.

Kartice za naplatu

Opet slično kreditnim karticama, kartice za plaćanje omogućuju vam plaćanje robe i usluga, a vašu kupnju ‘jamči’ izdavatelj kartice – za koji su glavni izdavatelji Amex i Dinners Club. Međutim, jedna razlika između ovih vrsta potrošačkih kreditnih kartica je ta što vam kreditna kartica neće dopustiti da prenesete stanje na sljedeće razdoblje izvoda i od vas se traži da vratite stanje u cijelosti na svaki datum plaćanja izvoda. Kao takve, kartice za plaćanje vam ne naplaćuju kamate, već zarađuju svojim korisnicima naplaćujući članarinu. Također imajte na umu da neke tvrtke koje izdaju kreditne kartice ne postavljaju ograničenja na iznos koji njihovi klijenti mogu potrošiti, tako da njihovu upotrebu može biti malo teško kontrolirati ako ste financijski disciplinirani!

Store kartice



Posljednja vrsta potrošačkog kredita poznata je kao prodajna kartica. Trgovinske kartice razlikuju se i hibrid su između kreditnih kartica i kartica za plaćanje u smislu da vam neke omogućuju prijenos stanja dok druge ne. Međutim, zajednički čimbenik među karticama trgovina jest njihova upotreba obično ograničena na plaćanje u lancu trgovina izdavatelja. Kao takvi, oni su idealno jeftino vozilo za trgovine za premještanje robe koja možda nije bila prodana da niste koristili karticu trgovine.

Možete slobodno ponovno tiskati ovaj članak pod uvjetom da biografija autora i linkovi uživo ostanu netaknuti.

Poslovanje na mreži i bijela ograda

Korištenje Interneta za poslovanje postalo je jedan od najisplativijih načina da se omogući razvoj poduzetničkog duha. Poslovne aspiracije više ne

Pozadina razbijanja lozinki

Lozinke za pristup računalnim sustavima obično su pohranjene, u nekom obliku, u bazi podataka kako bi sustav mogao izvršiti provjeru