HEKLANJE

Kreditne kartice i razvod

TEMU APP 100 E KUPON

Ako ste se nedavno razveli ili prolazite kroz razvod, jedno od važnih pitanja koje biste trebali riješiti jest kako se postupa s eventualnim zajedničkim dugovima. To uključuje hipoteke na kuću u zajedničkom vlasništvu i sve zajedničke kreditne kartice koje imate. Također morate biti svjesni kako će neplaćanje tih dugova na vrijeme utjecati na vaš kreditni rejting – čak i ako u vašoj odluci o razvodu braka stoji da niste odgovorna strana.

Postoje dvije vrste računa kreditnih kartica – pojedinačni i zajednički – i svaki se drugačije vidi u smislu kreditne povijesti. Nemojte pretpostavljati da je račun bio zajednički račun samo zato što imate kreditnu karticu s vašim imenom. Vlasnik računa pojedinačnog računa može imenovati ‘ovlaštene korisnike’ i izdavati kartice na njihovo ime, ali je vlasnik računa i dalje odgovorna strana za plaćanje računa.



Ako ovlastite korisnika na individualnom računu, račun se može pojaviti i na vašem i na njegovom kreditnom izvješću. Ako imate zajednički račun, pojavit će se na oba vaša kreditna izvješća. Ako se razvedete, oboje ste odgovorni za sve račune na zajedničkim računima – ali također možete biti odgovorni za sve račune na osobnim računima vašeg bivšeg supružnika ako živite u državi zajedničkog vlasništva.

Kreditna društva dužna su zatvoriti ili zamrznuti zajednički kreditni račun na zahtjev bilo kojeg vlasnika računa, ali ne smiju zatvoriti račun bez tog zahtjeva. Kako biste se zaštitili u slučaju razvoda, financijski savjetnici preporučuju sljedeće:

Odmah zamrznite sve zajedničke kreditne račune.

To će spriječiti da se kreditne kartice dalje troše i dodatno ugroze vašu kreditnu sposobnost. Većina vjerovnika neće zatvoriti račun s nepodmirenim dugom, ali će ga zamrznuti na vaš zahtjev.

Uklonite svog bivšeg supružnika kao ovlaštenog korisnika sa svih osobnih računa koje imate.

Važno je da ćete samo vi imati ovlaštenje za naplatu stavki na svojim osobnim računima. To će vam pomoći da zaštitite svoje račune i osigurat ćete da imate vlastiti kredit nakon razvoda.

Zamolite tvrtke koje izdaju kreditne kartice da pretvore zajedničke račune u pojedinačne račune na ime osobe koja će biti odgovorna za njihovo plaćanje.



Izdavač kreditne kartice nije dužan to učiniti. Oni mogu zahtijevati da se saldo plati u cijelosti ili da pojedinac podnese zahtjev za kredit u svoje ime, a zatim prenese saldo.

Dodijelite dugove za odgovornost za otplatu.

Najbolji način za raspodjelu dugova je da svatko od vas pristane biti odgovoran za otplatu u cijelosti po određenim računima. Imajte na umu da bilo koji ugovor između vas dvoje nije obvezujući za treću stranu – kartičnu tvrtku. Ako vaš bivši supružnik pristane platiti račun, a zatim ne plati, zakonski je vaša odgovornost prema kartičarskoj kući da ga platite. Po zakonu IMATE pravo tužiti svog bivšeg supružnika za taj novac – ali malo bivših supružnika to čini.