HEKLANJE

Kreditne kartice – prijatelj ili neprijatelj?

TEMU APP 100 E KUPON

U jednom ili drugom trenutku većina nas zatraži i dobije više kreditnih kartica nego što nam je potrebno. Osjećamo da moramo biti u mogućnosti kupiti gotovo bilo koju vrstu predmeta u bilo kojem trenutku, bez obzira možemo li si to doista priuštiti ili ne. Posjedovanje više kreditnih kartica omogućuje kupnju proizvoda i usluga po želji. Je li to dobro ili loše?

Postoje mnoge tvrtke koje nude kreditne kartice i zajmove na mreži, ali sve možda neće odgovarati svačijim potrebama. Kreditna kartica izvrstan je financijski alat koji treba koristiti mudro i oprezno. Nikada si nemojte dopustiti da toliko zaostanete u ukupnim saldima svoje kreditne kartice da si možete priuštiti samo plaćanje minimalnog iznosa uplate ili malih iznosa svakog mjeseca za smanjenje duga. To je zamka kamatne stope. Nakon što ste stjerani u kut na plaćanje minimalnih iznosa, najvjerojatnije ćete tamo ostati godinama ako ne i cijeli život.



Međutim, posjedovanje kreditne kartice može biti pozitivan, produktivan alat za osobne financije i ne mora biti negativan za vaš kreditni status ili stil života. Nekoliko ključnih točaka:

• Praktičan za korištenje i nošenje
• Nudi vrijednu zaštitu potrošača
• Koristite ga s oprezom i dobrom prosudbom
• Otplatite svoj mjesečni račun u cijelosti svaki mjesec,
• što eliminira kamate

Posjedovanje kreditne kartice je privilegija i velika osobna odgovornost. Svoju kreditnu ocjenu morate uvijek mudro i pažljivo koristiti i upravljati njome. Izreka ‘ako si ne možete priuštiti plaćanje gotovinom, onda si to ne možete priuštiti’ istinita je izjava i svi bismo trebali obratiti pažnju na njezino upozorenje. Korištenje kreditnih kartica na ovaj način čini ih vašim prijateljem, a ne neprijateljem. Nije loše imati kreditne kartice na svoje ime, samo pazite da se ne zadužite više nego što možete vratiti. Na taj ćete način samo oštetiti vašu kreditnu ocjenu i može i stvorit će vam veće kreditne probleme u budućnosti koje bi moglo biti teško ili nemoguće popraviti.

Kada kupujete novu kreditnu karticu, usporedba kupnje je važna jer vam može uštedjeti novac. Obavezno uzmite u obzir sve troškove i uvjete svake kreditne ponude. To može napraviti stvarnu razliku u visini naknada i kamata koje ćete možda plaćati svaki mjesec. Obavezno usporedite te troškove s bilo kojim od vaših postojećih financijskih instrumenata, kartica, zajmova, hipoteka itd. Možda ćete moći zamijeniti dio svog trenutnog duga jeftinijim opcijama. Neki od troškova i uvjeta koje treba uzeti u obzir su godišnja postotna stopa (APR) za robu i usluge, kao i za sve gotovinske predujmove koje možete zatražiti, godišnju naknadu i razdoblje počeka. Također usporedite druge naknade, naknade za zakašnjela plaćanja i naknade za prekoračenje limita.