HEKLANJE

Kreditne unije pomažu da domovi budu pristupačniji

TEMU APP 100 E KUPON

Za one koji prvi put kupuju skromnog imovinskog stanja, danas je teže ostvariti cilj posjedovanja kuće. Ali nova inicijativa koju su pokrenuli nacionalni kreditni sindikati pomaže većem broju ljudi da se kvalificiraju za stambene kredite.

“Cijene nekretnina još uvijek su visoke u cijeloj zemlji”, rekao je Daniel A. Mica, predsjednik i glavni izvršni direktor Nacionalnog udruženja kreditnih sindikata. “Hipotekarne stope također idu prema gore. Jaz između prihoda prosječnih obitelji i pristupačnosti prvog doma povećava se svakim danom.”



Prema Nacionalnoj udruzi trgovaca nekretninama, srednja cijena obiteljske kuće bila je 215.900 USD krajem listopada, što je 14,7 posto više nego prethodne godine. Nasuprot tome, prosječni dohodak kućanstva bio je samo 44.389 dolara, prema brojkama Ureda za popis stanovništva SAD-a za kraj 2004. godine.

Kako bi si priuštile svoj prvi dom, većina obitelji s niskim do srednjim primanjima treba dodatnu pomoć. Nova inicijativa – nazvana Program olakšice pri plaćanju stambenih kredita ili HLPR – čini hipotekarne zajmove ispod tržišne stope dostupnima zajmoprimcima s prihodima kućanstva na ili ispod medijana na njihovim tržištima.

S HLPR zajmom, na primjer, osoba bi trebala prihod od samo 32.000 USD godišnje umjesto 40.000 USD da bi se kvalificirala za hipoteku od 115.000 USD.

“Kreditne unije dobrovoljno same snose troškove davanja zajmova ispod tržišnih kao dio svoje misije pomoći ljudima skromnih sredstava”, rekao je Mica.

Kreditne unije koje sudjeluju ponudit će trogodišnju hipoteku s prilagodljivom kamatnom stopom na jedan postotni bod ispod nacionalnog prosjeka zajmoprimcima koji ispunjavaju uvjete. Nakon tri godine, stopa će se godišnje prilagođavati tržišnim stopama, s ograničenjem prilagodbe stope na 1 posto godišnje i 5 posto tijekom trajanja kredita.

Gotovo 100 kreditnih unija, uključujući neke od najvećih u zemlji, sudjeluje u programu. Nacionalna udruga kreditnih sindikata očekuje da će se pridružiti još stotine, s ukupnim obvezama koje će dosegnuti 10 milijardi dolara tijekom pet godina.

Kreditne unije neće povećavati naknade, već će ih se poticati da traže smanjenje troškova zatvaranja. Kapara neće biti veća od 3 posto, a darovi ili potpore bit će dopušteni.



Blagdan Velike Gospe

Velika Gospa je dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj dan je