HEKLANJE

Kupiti franšizu ili pokrenuti posao?

TEMU APP 100 E KUPON

Franšizno poslovanje definitivno je sigurnija prilika prema brojkama američkog Ministarstva trgovine. Ova studija provedena tijekom 7 godina otkrila je da nakon sedam godina više od 90% novih franšiza još uvijek posluje, u usporedbi sa samo 20% pojedinačnih novoosnovanih poduzeća.

Većina ljudi, koji sami započnu posao, na kraju propadnu i izgube mnogo novca. Mislim da je ovo tužna činjenica, ali je istinita!



Ako sami pokrećete posao, morate donijeti sve odluke o lokaciji, rasporedu prostora te pronaći i provjeriti sve dobavljače.

Kod franšiznog poslovanja davatelj franšize će vas savjetovati o svemu navedenom. Zapravo, možda ćete čak otkriti da vam je rečeno gdje locirati svoju tvrtku, tko su vaši dobavljači i da imate određeni izbor u unaprijed dizajniranim izgledima.

Franšizno poslovanje osigurava dosljednost i kvalitetu na cijelom teritoriju davatelja franšize. To dovodi do viših razina zadovoljstva kupaca. Davatelj franšize osigurava potpunu obuku i podršku u vođenju poslovanja. Ako je potrebno mjesto, davatelj franšize pomoći će primatelju franšize u odabiru mjesta koje ispunjava demografske zahtjeve proizvoda.

Pokretač tvrtke mora učiti na pokušajima i pogreškama dok ne dođe do formule koja funkcionira. Nemaju obuku niti podršku u upravljanju svojom poslovnom prilikom. Ako bilo što pođe po zlu, a u većini poduzeća pođe po zlu, onda se nemaju kome obratiti za savjet. Prednost koju imaju je što im nitko ne gleda preko leđa, govori im što da rade i kako da vode posao.

Primatelj franšize ima koristi od nacionalnog marketinga koji je raširen među svim primateljima franšize, povećavajući ekonomiju razmjera. Novi proizvodi mogu se testirati na određenim teritorijima prije nego što budu predstavljeni na nacionalnoj razini.

Novo poduzeće morat će pratiti sve nove proizvode vlastitim kapitalom i preuzeti puni teret ako eksperiment ne uspije!

Odnos između primatelja franšize i davatelja franšize dobro je uravnotežen. Obje strane trebaju jedna drugu kako bi preživjele i stvorile profit. Kontinuirana podrška i obuka obično su dostupni primateljima franšize koji se bore. Zbog veće stope uspješnosti, banke su sklone kreditirati veći postotak početnih troškova u franšiznom poslovanju nego samostalnom start upu. Također je vjerojatnije da će dati dodatnu slobodu kada je potrebno više sredstava.



Ako ste se odlučili za franšizni put, važno je da odaberete franšizu koja vam odgovara. Nemojte samo iskoristiti priliku koja će vam donijeti najviše novca, umjesto toga odaberite poslovnu nišu u kojoj ćete uživati.

Odlučite koliko kapitala morate uložiti, a zatim odaberite mogućnost franšize koja najbolje odgovara vašem životnom stilu. Odlučite koliko sati želite raditi i koliko zaposlenika možete nositi.

Nakon što se odlučite za kupnju franšize, uvijek imajte rezervni fond jer uvijek postoje neočekivani troškovi koji se pojavljuju u prvim godinama poslovanja.



Ako odlučite to učiniti sami, svakako razgovarajte s drugim ljudima koji vode istu vrstu posla u drugim dijelovima zemlje i učite iz njihovog iskustva. Naći ćete druge tvrtke u istom području kao i vi više nego sretni rastati se od njihovog iskustva nakon što shvate da se nećete natjecati na njihovom teritoriju.

Obavezno potražite stručni savjet prije nego što se odlučite krenuti putem franšize ili samostalno pokrenuti posao.

Nova Disney kreditna kartica

Što ako svoje dnevne kupnje možete pretvoriti u praktičnu Disneyjevu čaroliju? Pa sada možete! Bank One sada nudi novu Visa