HEKLANJE

Kupnja franšize u odnosu na pokretanje posla

TEMU APP 100 E KUPON

Pokretanje posla može biti izuzetno isplativ pothvat. Od samog početka imate potpunu ovlast nad svim velikim i malim odlukama – nečim što je imperativ poput planiranja jelovnika restorana, na primjer, do odabira boje i stila roleta koje ćete objesiti na prozore, vi kontrolirate sve.

Osim toga, za one koji nemaju početni kapital za kupnju ili najam lokacije, mogu pokrenuti posao od kuće s malo više od računala s pristupom Internetu.



Međutim, koliko god ova autonomija izgledala privlačno, pokretanje posla od nule nije bez zamki.

Na primjer, postoje visoke stope neuspjeha za nova poduzeća. Potrebno je vrijeme i trud da razvijete svoj poslovni plan, osigurate financiranje, nabavite potrebne licence i dobijete bazu klijenata. Uistinu, mudro je za nove vlasnike tvrtki da imaju šest mjeseci do jedne godine prihoda na stranu kako bi preživjeli dok posao ne dobije svoje temelje. Osim ako nemate potpuno jedinstvenu poslovnu ideju, vjerojatno ćete se naći u konkurenciji s franšiznim tvrtkama koje uživaju veliku svijest o robnoj marki i lojalnost kupaca.

Ova svijest o robnoj marki jedan je od glavnih prednosti kupnje franšiznog poslovanja. Radit ćete unutar provjerenog sustava i uživati u trenutnoj svijesti o robnoj marki i kredibilitetu.

Osim toga, primateljima franšize dostupna je mreža podrške. To uključuje tehničku i upravljačku podršku pojedinaca koji su upoznati s vašim specifičnim poslovanjem, kao i prednosti zajedničkog marketinga.

I, ako drugi primatelj franšize u vašem području emitira reklamu ili sponzorira događaj, razumljivo je da bi lokacija vaše franšize dijelila kupce kupljene za novac vašeg susjeda za oglašavanje.

Sve ove činjenice doprinose bržem povratu vaše investicije jer je vaše franšizno poslovanje prepoznato od trenutka kada prvi put otvorite svoja vrata. Također, ako ustanovite da uživate u velikom uspjehu sa svojim franšiznim poslovanjem; širenje je daleko lakše s franšizama nego s malim poduzećem.

Konačno, ako ste zainteresirani za prehrambenu, ugostiteljsku ili maloprodajnu industriju, franšizne tvrtke imaju puno veću stopu uspjeha u svim tim područjima.



Unatoč svim ovim dobrim osobinama, novi vlasnik tvrtke trebao bi zapamtiti da franšizno poslovanje nije jamstvo za uspjeh, a pokretanje može biti prilično skupo. Franšizni posao zahtijeva isto početno ulaganje kao i novi posao kada su u pitanju lokacija, zalihe, inventar i zaposlenici, ali ima dodatni trošak franšizne naknade koja uvelike varira, ali može iznositi i nekoliko stotina tisuća dolara.

Franšiza Red Flags
Entrepreneur.com navodi pet crvenih zastavica koje bi novog vlasnika tvrtke trebale upozoriti na potencijalno loš izbor franšize:

Jedan je povijest sudskih sporova franšize, koja se mora staviti na raspolaganje potencijalnim primateljima franšize u Jedinstvenom krugu ponude franšize ili UFOC. Novi vlasnik tvrtke trebao bi potražiti u koliko je slučajeva tvrtka bila uključena s primateljima franšize. Sve što je veće od jednog ili dva slučaja na sto primatelja franšize razlog je za zabrinutost.



Drugo, htjet ćete ispitati promet jedinica u tvrtki, također dostupan u UFOC-u. Koliko je primatelja franšize napustilo tvrtku i zašto? Je li to zbog neuspjeha ili prodaje uspješne jedinice novom vlasniku? Odgovor na ovo pitanje može pomoći u određivanju – barem djelomično – koliko možete očekivati da će vaša jedinica postati uspješna.

Još jedan čimbenik koji bi trebao uznemiriti potencijalnog primatelja franšize je, nakon iskrenog istraživanja, nemogućnost da se dođe do bilo kakvih značajnih brojeva koji se tiču stvari kao što su prodaja i profit. Ako se čini da je ovaj problem zaobiđen, druga franšiza bi mogla biti bolja opcija.

Osim toga, prije kupnje franšiznog posla, trebali biste se raspitati o relativnoj sreći drugih primatelja franšize. Razgovarajte s drugim vlasnicima franšize. Jesu li zadovoljni podrškom koju im tvrtka pruža? Jesu li zadovoljni uspjehom svojih jedinica? Pretežni broj nesretnih primatelja franšize sugerira da biste i vi mogli biti nesretni u ovoj franšizi.



Naposljetku, iako se čini dovoljno jednostavnim, kratki uvid u to poklapaju li se vaše kulturne i moralne vrijednosti s onima franšize može se lako previdjeti. Vode li franšizu pojedinci za koje smatrate da su pošteni i koji dijele vaše etičke smjernice? Ako ne, to bi mogao biti težak sustav za rad.

Najbolje franšize 2007
Franchise 500® je popis koji je sastavio Entrepreneur.com koristeći iste kriterije za procjenu svake tvrtke, bez obzira na veličinu. Ovi čimbenici su “objektivni i mjerljivi” i uključuju, ali nisu ograničeni na, financijsku snagu i stabilnost tvrtke te stopu rasta i veličinu tvrtke.

Entrepreneur.com ispituje početne troškove za svaku franšizu, duljinu vremena u kojem je tvrtka bila franšiza, kao i neke čimbenike na njihovoj listi crvenih zastavica, posebno parnice i stope prometa. Oni saznaju osigurava li tvrtka financiranje i koriste neovisnog CPA-a za reviziju svojih financijskih podataka. Sve te podatke ubacuju u ekskluzivnu formulu i svakoj tvrtki dodjeljuju kumulativni rezultat. Zatim se tvrtke jednostavno rangiraju na temelju tih rezultata.

Samo neke od franšiza koje ćete pronaći na Franchise 500® su: UPS Store/The Mail Boxes, itd., Liberty Tax Service, Super Cuts, Two Men and a Truck, Golds Gym, Arby’s, Microtel, Beef O’ Brady’s i Chem-Dry čišćenje tepiha, draperija i presvlaka.

Iako Franchise 500® može biti vrijedan izvor za nekoga tko razmišlja o kupnji franšize, Entrepreneur.com ne ocjenjuje subjektivne kriterije, a ta će područja, kao što je zadovoljstvo primatelja franšize, morati istražiti neovisno.

Povijest sunčanih naočala

Možda ćete se iznenaditi kada saznate da naočale nisu uvijek služile za zaštitu ljudskih očiju od sunca. Povijest sunčanih naočala

Avangate pokreće Affiliates program

Avangate, e-Commerce platforma za elektroničku distribuciju softvera, pokrenula je svoj program za partnere, objavili su danas dužnosnici tvrtke. Veliki dodatak