HEKLANJE

LASIK operacija oka: sigurna ili opasna

TEMU APP 100 E KUPON

Pitanje koje prolazi kroz glavu gotovo svake osobe koja razmišlja o LASIK operaciji korekcije oka jest je li to sigurno ili nije. Za one koji ne znaju, LASIK ili “Laser Assisted In Situ Keratomileusis” je vrsta operacije korekcije vida u kojoj se operacija izvodi na rožnici oka pomoću lasera.

Mnogi koji razmišljaju o ovoj operaciji često su zabrinuti je li sigurna ili nije. Samo kroz temeljito razumijevanje postupka i mogućih posljedica može se donijeti takva odluka. LASIK operacija definitivno nije za svakoga i saznanje o tome što vas čini dobrim kandidatom može vam pomoći u donošenju te odluke.



Prva stvar koju treba zapamtiti je da je LASIK operacija biološki postupak i kao i svaki drugi biološki postupak, ljudsko tijelo ga može, ali i ne mora prihvatiti. To znači da ne postoji stopostotno siguran način da znate hoće li djelovati ili ne. Nepotrebno je reći da se mi kao društvo izlažemo ovakvim rizicima svaki dan, a da toga možda nismo ni svjesni. Na primjer, svaki dan se vozimo na posao i ostavljamo se otvorenima za nesigurne vozače, ali ipak nadmašujemo opasnosti jer nam je važno svaki dan doći na posao kako bismo se izdržavali.

Obično je LASIK operacija vrlo uspješna. Količina dugotrajnih komplikacija manja je od pola posto. Ovi izgledi za uspješan zahvat prilično su veliki u usporedbi s mnogim drugim vrstama operacija. Najčešći problemi povezani s LASIK operacijom su sljedeći:

• Zamagljen vid (privremeno ili dugoročno)
• Gubitak vida (ili može biti gori nego prije)
• Prekorekcija ili premala korekcija
• Nemogućnost vožnje noću zbog noćnog sljepila

Većina gore navedenih komplikacija može se liječiti dodatnim kirurškim zahvatima i većinom su prilično neuobičajene. LASIK operacije s druge strane dale su ljudima vid s čak 20/20 vidom i dale ljudima priliku da vide bez pomoći kontaktnih leća ili naočala. Čini se da su dobri kandidati za Lasik operaciju oka oni koji imaju vid onemogućili im normalne svakodnevne funkcije. To često opravdava razlog za takvu operaciju. Mnogi kirurzi obično preporučuju ove vrste pacijenata umjesto onih koji striktno žele vrstu estetske operacije u kojoj više ne moraju nositi naočale. Poznavanje ovoga može vam pomoći da odlučite jesu li rizici veći ili manji od vrijednosti uspješnog LASIK postupka.