HEKLANJE

Zeleni čaj i “azijski paradoks”

TEMU APP 100 E KUPON

Od svih kontroverznih tvrdnji o dobrobitima zelenog čaja za zdravlje, ona koja izaziva najviše skepse je tvrdnja da bi on mogao biti lijek za rak. Iako gotovo sigurno nije lijek, čini se da mnoge studije pokazuju da cjeloživotno pijenje zelenog čaja zapravo smanjuje rizik od raka u kasnijem životu.

Najveći dokaz koji podupire ovu teoriju poznat je kao ‘azijski paradoks’. Azijski paradoks, prema istraživačima s Yalea, jest da Azija ima vrlo visoku razinu pušenja cigareta, a ipak nižu stopu raka od Europe ili Amerike. Istraživači vjeruju da razlika između mjesta leži u konzumaciji velikih količina zelenog čaja (u prosjeku preko litre dnevno) kod Azijata.



Druge su studije poduprle ovo stajalište: jedna studija koja je uspoređivala starije Japance koji su pili zeleni čaj s onima koji nisu, otkrila je da oni koji piju zeleni čaj imaju tendenciju da žive nekoliko godina duže. Studije na Sveučilištu Murcia u Španjolskoj otkrile su da je kemikalija u zelenom čaju pod nazivom EGCG vrlo slična lijeku protiv raka metotreksatu, jer se čini da ubija stanice raka na isti način. Ovo je jedno od najohrabrujućih istraživanja dosad, budući da je metotreksat lijek s mnogo neugodnih nuspojava, a njegova zamjena zelenim čajem mogla bi djelovati vrlo dobro.

Međutim, nesretni kontrapunkt svemu ovome je da je otkriveno da vrlo velike količine zelenog čaja zapravo uzrokuju rak kod laboratorijskih štakora, što sugerira da previše zelenog čaja može biti gore za vas nego da uopće ne pijete – možda sličan učinak kao onaj crno vino ima. Sveukupno stanje istraživanja je nejasno, jer je nekoliko farmaceutskih kompanija zainteresirano za financiranje studija o nečemu što se smatra ‘alternativnom’ medicinom, testiranje je prepušteno zainteresiranim, ali nedovoljno financiranim sveučilištima. Nadamo se da će tijekom sljedećih nekoliko desetljeća biti više interesa za istraživanje zdravstvenih prednosti zelenog čaja i da ćemo konačno dobiti odgovor.

Pregled sustava izravnih depozita

Izravni depozit izvrsna je značajka koju nude mnoge banke diljem vašeg područja. Bankarstvo bi trebalo biti praktično i jednostavno, postalo