HEKLANJE

Loša kreditna sposobnost: objašnjenje presuda županijskog suda

TEMU APP 100 E KUPON

Presuda Županijskog suda ili CCJ-a protiv vas imat će ozbiljan utjecaj na vašu kreditnu ocjenu, jer označava da ste imali ozbiljnih problema s vraćanjem zajma ili drugog oblika kredita, do te mjere da se vaš vjerovnik morao obratiti sudu. postupak protiv vas kako bi se pokušao vratiti dug.

Ako upadnete u kašnjenje i ne uspijete postići sporazum o otplati, vaš vjerovnik može odlučiti da je traženje CCJ-a jedina opcija. Prvo ćete čuti za to kada poštom dobijete ‘Claim Form’ koji vam šalje županijski sud. U ovom će se obrascu navesti pojedinosti potraživanja, uključujući tko je vjerovnik i koliko kažu da mu dugujete.



Ako niste bili svjesni duga, na primjer ako ste preselili kuću i izgubili kontakt s vjerovnikom, otplata cijelog duga sada zaustavit će daljnji postupak. Međutim, ako ne možete podmiriti dug, trebali biste ispuniti ‘Pristupni obrazac’ koji će vam također biti poslan.

Ovaj obrazac traži informacije o vašim prihodima i troškovima, koje će sud uzeti u obzir prilikom saslušanja vašeg slučaja. Obrazac za pristup treba vratiti u roku od 16 dana od poštanskog žiga koji drži, iako ako namjeravate osporiti ili braniti zahtjev, možete podnijeti zahtjev za odgodu saslušanja dodatnih 14 dana kako biste pripremili svoju obranu.

Nakon što ispunite ove obrasce i vratite ih sudu, održat će se jednostavno ročište nasamo. Ne morate prisustvovati saslušanju sve dok ste u potpunosti ispunili potrebne obrasce ili ako ne želite osporiti neke aspekte zahtjeva.

Na ročištu će sud objektivno razmotriti tužbeni zahtjev i podatke koje ste dostavili te donijeti odluku o iznosu novca (ako ga imate) koji dugujete i kako ga treba vratiti. Važno je napomenuti da se ovdje nitko ne proglašava ‘krivim’ ili ‘nevinim’, sud jednostavno pokušava pošteno riješiti građanski financijski spor.

Ako se odlukom potvrdi zahtjev protiv vas, tada se izdaje sudski nalog ili CCJ. Čak iu ovoj fazi možete zaustaviti štetu na svojoj kreditnoj evidenciji, jer ćete imati mjesec dana od datuma sudskog ročišta da u cijelosti otplatite dug kako biste spriječili CCJ da bude stavljen u evidenciju.

Nakon mjesec dana, CCJ će biti upisan u Registar presuda županijskih sudova, a odatle će se upisati u vaše kreditne dosjee koje drže razne kreditne agencije.

Prisutnost jednog ili više CCJ-ova u vašem kreditnom dosjeu učinkovito će vam onemogućiti većinu vrsta financiranja, budući da će većina zajmodavaca vrlo nevoljko davati kredit ljudima u takvim okolnostima. Međutim, nakon što podmirite dug, presuda će biti označena kao “ispunjena”, i iako je to neće ukloniti iz vaše evidencije, puno je manje štetno za vašu kreditnu sposobnost od nerazriješenog CCJ-a.



Ako u svom dosjeu imate CCJ, tvrtke bi mogle biti u iskušenju da vam obećaju da će ga ukloniti i očistiti vašu ocjenu. Nažalost, to je izvedivo samo u nekoliko slučajeva. Ponekad se CCJ greškom unese u vašu evidenciju iako ste podmirili dug u roku od mjesec dana. Ako se to dogodilo, imate pravo tražiti da se to ukloni iz vaše evidencije.

Jedini drugi način da se CCJ ukloni jest pokazati da nešto nije u redu s načinom na koji je presuda dodijeljena. Ako, primjerice, niste primili početni obrazac tužbe, a niste bili upoznati s postupkom, tada niste imali priliku braniti se i stoga je presuda nepravomoćna.

U tim okolnostima, možete podnijeti zahtjev sudu da ‘poništi’ presudu i ona će biti uklonjena iz vašeg spisa, a cijeli proces započet će iznova s novom tužbom i ročištem. Svaki pokušaj da se dobije ‘izdvojeno’ bez razumnog argumenta mogao bi se smatrati gubitkom sudskog vremena, sa svim zakonskim kaznama koje bi to za sobom povlačilo.



Ako obrazac za zahtjev primite poštom, važno je da ne paničarite. Iako CCJ protiv vašeg imena šteti vašem kreditnom rejtingu, to nije kaznena stvar i neće dovesti do daljnjih radnji kao što je povrat vašeg doma ili bankrot. CCJ postupak postoji kako bi sud mogao pomoći u rješavanju vašeg duga na način koji je pošten i prema vama i prema vašem vjerovniku.

Studentska kreditna kartica

Postoji tona dodatne literature koju maturanti dobivaju poštom tijekom dvanaestog razreda. Postoje posebne ponude stipendija, financiranje studenata i posebni fakultetski

Pouzdajte se u svoje znanje

“Nečiji um, jednom razvučen novom idejom, nikada ne dobiva svoje izvorne dimenzije.” – Oliver Wendell Holmes Tkanina američkih kućnih poslova