HEKLANJE

Mjerenje vaše fiskalne sposobnosti

TEMU APP 100 E KUPON

Živite li od plaće do plaće? Zabrinuti ste za utjerivače dugova? Čini se da ne možete razviti proračun koji se može provesti, a kamoli uštedjeti novac za mirovinu? Ako vam ovo zvuči poznato, razmislite o uslugama kreditnog savjetnika. Mnoge organizacije za kreditno savjetovanje su neprofitne i rade s vama na rješavanju vaših financijskih problema. Ali pazite – samo zato što organizacija kaže da je “neprofitna” ne jamči da su njezine usluge besplatne ili pristupačne, ili da su njezine usluge legitimne. Zapravo, neke organizacije za kreditno savjetovanje naplaćuju visoke naknade, od kojih neke mogu biti skrivene, ili potiču potrošače da daju “dobrovoljne” priloge koji ih uzrokuju da zapadnu u dublje dugove.

Većina kreditnih savjetnika nudi usluge putem lokalnih ureda, interneta ili putem telefona. Ako je moguće, pronađite organizaciju koja nudi osobno savjetovanje. Mnoga sveučilišta, vojne baze, kreditne unije, stambene vlasti i ogranci US Cooperative Extension Service provode neprofitne programe kreditnog savjetovanja. Vaša financijska institucija, lokalna agencija za zaštitu potrošača te prijatelji i obitelj također mogu biti dobri izvori informacija i preporuka.



Odabir organizacije za kreditno savjetovanje
Ugledne organizacije za kreditno savjetovanje savjetuju vas o upravljanju vašim novcem i dugovima, pomažu vam u izradi proračuna i obično nude besplatne obrazovne materijale i radionice. Njihovi savjetnici certificirani su i obučeni u područjima potrošačkih kredita, upravljanja novcem i dugom te proračuna. Savjetnici razgovaraju s vama o vašoj cjelokupnoj financijskoj situaciji i pomažu vam da razvijete personalizirani plan za rješavanje novčanih problema. Prvo savjetovanje obično traje sat vremena, s ponudom naknadnih sesija.

Ugledna agencija za kreditno savjetovanje trebala bi vam poslati besplatne informacije o sebi i uslugama koje pruža, a da od vas ne traži da date bilo kakve pojedinosti o svojoj situaciji. Ako tvrtka to ne učini, smatrajte to crvenom zastavom i potražite pomoć negdje drugdje.

Nakon što sastavite popis potencijalnih savjetodavnih agencija, provjerite ih kod državnog odvjetnika, lokalne agencije za zaštitu potrošača i Better Business Bureau. Oni vam mogu reći jesu li potrošači podnijeli pritužbe na njih. (No čak i ako nema pritužbi na njih, to nije jamstvo da su legitimni.) Program povjerenika Sjedinjenih Država također vodi popis agencija za kreditno savjetovanje kojima je odobreno pružanje predstečajnog savjetovanja. Nakon što ste obavili svoju pozadinu, vrijeme je za najvažnije istraživanje – trebali biste intervjuirati posljednje “kandidate”.

Pitanja za postavljanje
Evo nekoliko pitanja koja možete postaviti kako biste lakše pronašli najboljeg savjetnika za vas.

Koje usluge nudite? Potražite organizaciju koja nudi niz usluga, uključujući savjetovanje o proračunu te tečajeve štednje i upravljanja dugom. Izbjegavajte organizacije koje guraju plan upravljanja dugom (DMP) kao svoju jedinu opciju prije nego potroše značajnu količinu vremena analizirajući vašu financijsku situaciju.

Nudite li informacije? Jesu li obrazovni materijali dostupni besplatno? Izbjegavajte organizacije koje naplaćuju informacije.

Osim što ćete mi pomoći riješiti moj trenutni problem, hoćete li mi pomoći razviti plan za izbjegavanje problema u budućnosti?



Kolike su vaše naknade? Postoje li naknade za postavljanje i/ili mjesečne naknade? Dobijte konkretnu ponudu cijene u pisanom obliku.

Što ako si ne mogu priuštiti plaćanje vaših naknada ili doprinosa? Ako vam organizacija ne želi pomoći jer si ne možete priuštiti plaćanje, potražite pomoć negdje drugdje.

Hoću li imati službeni pismeni sporazum ili ugovor s vama? Nemojte ništa potpisivati prije nego što pročitate. Provjerite jesu li sva usmena obećanja u pisanom obliku.



Imate li licencu za pružanje svojih usluga u mojoj državi?

Koje su kvalifikacije vaših savjetnika? Jesu li akreditirani ili certificirani od strane vanjske organizacije? Ako da, od koga? Ako nisu, kako su obučeni? Pokušajte koristiti organizaciju čije savjetnike obučava strana koja nije povezana.

Kakvo jamstvo imam da će podaci o meni (uključujući moju adresu, broj telefona i financijske podatke) biti povjerljivi i sigurni?



Kako su vaši zaposlenici plaćeni? Plaćaju li se više ako se prijavim za određene usluge, ako platim naknadu ili ako dam doprinos vašoj organizaciji? Ako je odgovor potvrdan, smatrajte to crvenom zastavom i potražite pomoć negdje drugdje.

Upravljanje dugom prvi je korak za popravak kredita. Napravite domaću zadaću, a po potrebi potražite pomoć stručnih službi.