HEKLANJE

NA ŠTO TREBA PRIPAZITI AKO KUPUJETE NOVI FOTIĆ?

TEMU APP 100 E KUPON

Ponekad je jako teško odabrati nešto za sebe ako uistinu ne znate za što će vam dotični uređaj u ovom slučaju digitalni fotoaparat zapravo služiti. Vaš problem oko odabira digitalnog fotoaparata dodatno će opteretiti mnogobrojne reklame i isticanje pojedinih stvari kao što je: jačina optičkog zoom-a, rezolucija slike, razni automatski načini rada, snimanje video i audio materijala plus još gomila u većini slučajeva nepotrebnih mogućnosti i dodataka.
Ako ste početnik u svijetu digitalnih fotoaparata ili općenito u svijetu novih tehnologija pokušat ću kroz nekoliko narednih odlomaka savjetovati vas kako ne bi vaš novac potrošili za nešto što nećete koristiti.
1. Količina novca kojeg ste spremni potrošiti
Trebate sami sebi unaprijed odrediti granicu preko koje nećete prijeći, jednostavno odlučite koliko ste novca spremni potrošiti na digitalni fotoaparat i te cifre se držite. Na tržištu postoje razni modeli i razne marke fotoaparata s naravno raznolikom ponudom mogućnosti koje nude. Nekada cijena samog fotoaparata nije vjerodostojna, što će reći da nije pravilo skuplje je bolje.
2. Memorijske kartice i količina za pohranu
Obratite pozornost na koju marku memorijske kartice fotoaparat sprema fotografije, audio i video materijale. Memorijske kartice se razlikuju po veličini, to jest broju memorije na koju možete pohraniti vaše materijale (512 MB, 1 GB, 2 GB, 4 GB,..). Također pripazite na marku memorijske kartice, recimo fotoaparati marke Olympus koriste xD kartice. Pronađite pravi omjer između cijene kartica i marke fotoaparata gdje ćete tu karticu koristiti.
3. Povezivanje s računalom
U današnje vrijeme je vrlo važno da vaš fotoaparat ima mogućnost povezivanja s računalom. Najčešće se radi o USB prijenosu podataka koje je zasad zadovoljavajuće brzine, te skoro sva računala imaju USB port.
4. Kvaliteta slike, rezolucija i megapikseli
Morate znati da je minimalna rezolucija koja vama treba 3.2 mpx ukoliko željenu fotografiju ne planirate printati na većem od standardnog formata za slike. Varka i zabluda je misliti da veći broj piksela daje i bolju, kvalitetniju sliku jer to naprosto nije istina. Kako bi Vam bilo lakše razumjeti evo jedan primjer: Ako slikate s 3.2 mpx i želite izraditi veliki poster od te fotografije dobivena slika biti će nejasna i mutna dok će na standardnoj veličini slika biti izvrsna. Kako bi mogli izraditi i kvalitetnu sliku većeg ili vrlo velikog formata (poster) tek tada će Vam biti potrebno da slikate s velikim brojem piksela, recimo 12 mpx.
5. Optički i digitalni zoom
Jedan od važnijih stavki za fotoaparat je naravno zoom. Obratite pozornost samo na optički zoom, to jest njegov broj (3x, 4x, 5x, 10x…) jer zapravo je to jedini pravi zoom kojeg dobijete. Digitalni zoom te njegovu brojčanu vrijednost zanemarite u potpunosti jer je to samo jedan marketinški trik, naime kada sliku prebacite s fotoaparata na računalo i sami možete digitalno zumirati sliku pri čemu će ona svakim zumiranjem gubiti na kvaliteti dok kod optičkog zuma nema gubitka.
Zaključak, namjena i korištenje
Iako je u početku ovog članka naglašeno da je prva i najvažnija stvar iz koje sve dalje proizlazi upravo sama svrha kupovine fotoaparata. Ako ste dobro razmislili što želite od Vašeg novog digitalnog fotoaparata na kraju poslije same kupovine biti ćete zadovoljni što ste uložili dobar omjer novca u odnosu na buduću namjenu. Uzmite također u obzir veličinu samog uređaja, vrstu baterija, kakvoću materijala.. Danas, ako malo bolje pogledate malo bolji mobilni uređaj uspješno može zamijeniti digitalni fotoaparat. Zlatno je pravilo to da ako se ne mislite profesionalno baviti fotografiranjem nemojte kupovat skupe fotoaparate jer Vam ne trebaju.

Blog And Roll

U posljednjih nekoliko godina bilo je mnogo buke o blogovima. Ako još niste uskočili u vagon, učinit ću sve što