HEKLANJE

Najčešće pogreške pri odabiru guma

TEMU APP 100 E KUPON

Ako želite osigurati sigurnost, stabilnost i optimalne performanse vašeg automobila, važno je pravilno odabrati gume koje će zadovoljiti specifične potrebe vašeg vozila i stila vožnje. U ovom članku istražit ćemo najčešće pogreške koje vozači čine prilikom odabira guma te kako se izbjeći te zamke.

Nerazumijevanje oznaka na gumama i specifikacije vozila

Prilikom kupovine novih guma, često se susrećemo s brojnim oznakama na bočnicama guma koje nam pružaju ključne informacije o njihovim karakteristikama. Važno je znati kako pravilno tumačiti te oznake kako biste odabrali odgovarajući pneumatik za vaše vozilo.



Dimenzija gume igra ključnu ulogu u performansama i sigurnosti vašeg vozila. Na primjer, oznaka poput “205/55 R16” označava širinu gume, omjer visine i širine, te promjer felge. Pogrešna dimenzija gume može uzrokovati destabilizaciju vozila, brže trošenje pneumatika i utjecaj na izvedbu vožnje uz povećanu potrošnju goriva.

Druga važna oznaka je indeks opterećenja, koji predstavlja maksimalnu nosivost gume. Oznaka poput “91” ukazuje na to koliko kilograma guma može podnijeti. Također, tu je i oznaka brzine, koja se označava slovom poput “H” i određuje maksimalnu brzinu koju guma može podnijeti. Ove informacije su ključne kako biste osigurali da guma odgovara specifičnim zahtjevima vašeg vozila.

Kupnja krive dimenzije guma

Ponekad može biti primamljivo odabrati gumu koja se vizualno više sviđa ili je jeftinija od standardne dimenzije predviđene za vaše vozilo. Međutim, ovo može biti vrlo loša odluka. Proizvođači vozila pažljivo odabiru preporučene dimenzije guma kako bi osigurali najbolje performanse i sigurnost. Kriva dimenzija guma može utjecati na stabilnost vozila, upravljivost, pa čak i sigurnost u vožnji.

Preporučujemo da uvijek koristite standardne dimenzije guma koje je odredio proizvođač vozila. Te informacije možete pronaći na naljepnici unutar okvira vozačevih vrata, na poklopcu spremnika za gorivo, prometnoj knjižici i/ili knjizi vozila.

Kupnja najjeftinijih ili rabljenih guma

Cijena je važan čimbenik pri odabiru guma, ali ne smije biti jedini. Kupnja najjeftinijih, rabljenih ili obnovljenih guma može biti primamljiva zbog financijskih ušteda, ali to može dovesti do ozbiljnih sigurnosnih problema.

Gume niske kvalitete ili rabljene gume često imaju lošiju izvedbu, što može rezultirati skraćenim vijekom trajanja i rizikom od kvarova u vožnji. Također, ove gume često nemaju garancije ili odgovarajuće certifikate, što može dovesti do problema u slučaju oštećenja ili neispravnosti.

Osim toga, gume koje su skladištene na neadekvatan način ili koje pokazuju znakove istrošenosti ili oštećenja ne smiju se koristiti, čak ni “za jednu sezonu”. To može predstavljati ozbiljan rizik za vašu sigurnost i stabilnost na cesti.



Kako izabrati najbolju gumu za vozilo?

Da biste osigurali optimalne performanse svog vozila, važno je pravilno izabrati gumu koja će odgovarati vašim potrebama. Evo nekoliko korisnih savjeta za odabir najbolje gume za vaše vozilo:

Sezonske gume: Razlikujte zimske i ljetne gume. Ljetne gume su bolje prilagođene toplijim temperaturama, dok zimske gume omogućuju bolje prianjanje na skliskim površinama zimi. Pravilna rotacija guma i pravovremena zamjena omogućit će vam njihovu dugotrajnost i bolje performanse.

Kvaliteta guma: Uvijek birajte gume vrhunske kvalitete poznatih proizvođača. To će vam osigurati sigurnost, pouzdanost i dugotrajnost guma.



Konsultirajte stručnjake: Ako niste sigurni koje gume odabrati, posavjetujte se s ovlaštenim gumarskim servisom. Stručnjaci će vas uputiti prema gumama koje najbolje odgovaraju vašem vozilu i potrebama.

Datum proizvodnje: Obratite pozornost na datum proizvodnje guma. Preporučujemo da odaberete gume koje su odležale nekoliko mjeseci prije prve ugradnje kako bi se kemijski spojevi u gumi ujednačili i pružile najbolje performanse.

Kombiniranje različitih guma i inzistiranje na najnovijem datumu proizvodnje

Kombiniranje različitih sezonskih guma ili vožnja na gumama različitih proizvođača može dovesti do brojnih problema. Gume različitih karakteristika i strukture mogu rezultirati lošim upravljanjem, nepravilnim trošenjem guma i smanjenjem sigurnosti na cesti. Stoga uvijek preporučujemo korištenje iste vrste i marke guma na svim kotačima vašeg vozila.



Što se tiče datuma proizvodnje, iako mnogi kupci preferiraju najnovije gume, važno je znati da se novom gumom smatra svaka stara do 5 godina, pod uvjetom da je pravilno skladištena. Uvijek se konzultirajte s prodavateljem kako biste provjerili datum proizvodnje i uvjete skladištenja guma.

Kupnja guma iz nepouzdanih (online) izvora

Iako internetska kupnja može biti povoljna, kupnja guma iz neprovjerenih online izvora može biti rizična. Kupovinom guma od nepouzdanih prodavatelja, možete dobiti niske kvalitete ili čak rabljene gume bez odgovarajuće garancije. Također, moguće je da vam budu isporučene gume namijenjene drugim podnebljima, što može negativno utjecati na njihovu izvedbu.

Uvijek kupujte gume od pouzdanih izvora ili ovlaštenih distributera kako biste osigurali originalne i kvalitetne proizvode. Naš webshop nudi gume izravno iz tvornica proizvođača s tvorničkom garancijom.

Ne vođenje brige o datumu izmjene guma

Konačno, važno je pratiti zakonske regulative o korištenju zimskih guma tijekom određenih razdoblja. Pravovremena zamjena guma osigurat će vam sigurnost na cesti tijekom cijele godine. Ne čekajte do zadnjeg trenutka za zamjenu guma kako biste izbjegli gužve i osigurali svoje mjesto na vrijeme.

Zaključak

Kupnja pravih guma za vaše vozilo ključna je za sigurnu i ugodnu vožnju. Razumijevanje oznaka na gumama, odabir kvalitetnih guma, pažljiva briga o njihovom stanju i pravovremena zamjena ključni su koraci prema osiguravanju najbolje moguće vožnje.

Nadamo se da vam je ovaj članak pružio korisne informacije o odabiru guma i da ćete sada lakše donijeti pravu odluku pri odabiru guma za vaše vozilo.

Kupnja džepnog bicikla

Jedan od najnovijih izuma je džepni bicikl. Postoji mnogo bicikala za odabir, a proizvođači žele uvesti više varijanti i stilova.