HEKLANJE

Napredak u zrakoplovnoj elektronici – Rvsm smanjeno minimalno okomito razdvajanje

TEMU APP 100 E KUPON

Sve donedavno, piloti koji lete u određenom zračnom prostoru (29.000 do 41.000 ft.) morali su omogućiti minimalnu okomitu udaljenost između zrakoplova od 2.000 ft. Sada je napredak industrije smanjio ovu potrebnu minimalnu udaljenost za pola. Nova politika pridonijela je povećanju učinkovitosti zračnog putovanja, istovremeno stvarajući unosne nove poslovne prilike za tvrtke koje se bave avionikom koje naknadno opremaju potrebnu RVSM opremu.

Novi zahtjevi, poznati kao Reduced Vertical Separation Minimum (“RVSM”), rezultat su studije Međunarodne organizacije civilnog zrakoplovstva (ICAO) iz 1988. koja je prepoznala tehničku izvedivost novog standarda razmaka od 1000 ft. Sjevernoamerička verzija RVSM-a poznata je kao domaći smanjeni minimalni vertikalni razmak (“DRVSM”).



20. siječnja 2005. FAA je nametnula DRVSM specifikacijski rok za zrakoplove koji lete u određenom zračnom prostoru. Od tog vremena, samo zrakoplovi koji lete u domaćem zračnom prostoru koji su opremljeni odgovarajućim sustavima podataka iz zraka smiju letjeti između 29 000 i 41 000 ft. Zrakoplovi koji nisu u skladu s novim standardom imaju tri primarne alternative za opremanje potrebnom avionikom: imaju opciju letenja ispod 29 000 ft., mogu zatražiti dopuštenje za prolazak kroz određeni zračni prostor od slučaja do slučaja ili mogu podnijeti zahtjev za izuzeće od FAA-e.

U početku je procijenjeno da će nove specifikacije DRVSM uštedjeti zrakoplovnoj industriji pola milijarde dolara godišnje, prema procjeni FAA, u smanjenim troškovima goriva, što je postignuto davanjem veće fleksibilnosti pilotima u postavljanju optimalnih visina krstarenja. Međutim, sa značajnim porastom cijena sirove nafte i naknadnim porastom cijena mlaznog goriva u posljednjih nekoliko godina, stvarne uštede koje će se ostvariti zahvaljujući DRVSM mjeri vjerojatno su zapravo puno veće nego što te brojke sugeriraju.

DVRSM nudi i druge pogodnosti. Udvostručavanjem broja dostupnih visina letenja u visinama letenja s najučinkovitijom potrošnjom goriva, pilotima će biti lakše dobiti dopuštenja za uspone na te visine s nižom potrošnjom goriva. Također, pilotima daje dodatne mogućnosti za izbjegavanje grmljavinske oluje i drugih vremenskih nepogoda.

Implementacija DVRSM-a također je stvorila veliku potražnju među vlasnicima privatnih zrakoplova da svoje zrakoplove naknadno opreme potrebnim sustavima podataka iz zraka. To je rezultiralo jakim tržištem za avione koji su naknadno opremljeni opremom koja zadovoljava nove specifikacije opreme. S obzirom na početne troškove s kojima se suočavaju vlasnici privatnih bizjeta prilikom opremanja svojih zrakoplova opremom, procjenjuje se da najmanje 1600 njih nije ispunilo rok za ugradnju koji je odredila FAA.

Minimalne specifikacije smanjene vertikalne separacije predstavljaju važan napredak u avionici koji se pokazao prednostima i za zrakoplovnu industriju i za tvrtke koje pružaju usluge naknadnog opremanja zrakoplova kojima je to potrebno. Vlasnici Bizeta koji odluče opremiti svoje mlažnjake potrebnom avionikom otkrit će da će moći nadoknaditi dodatne troškove u smislu uštede goriva tijekom sljedećih nekoliko godina. Dok letenje avionima prema mjeri DRVSM zahtijeva da piloti budu pravilno obučeni za nove procedure, piloti ovih mlažnjaka bit će zadovoljni saznanjem da imaju više mogućnosti u smislu letenja u lošim vremenskim uvjetima i pronalaženja najučinkovitijih visina krstarenja.