HEKLANJE

Ne ispuštajte loptu za umirovljenje

TEMU APP 100 E KUPON

Žongliranje može biti zabavno, ali prosječna osoba možda neće imati koncentraciju da drži loptice u zraku. Ipak, prema procjenama Fidelity Investmentsa, polovica Amerikanaca u godinama svoje vrhunske štednje žonglira svojim novcem za mirovinu na tri ili više računa.

Bez obzira na to jesu li 401(k)s s prethodnih poslova ili zaboravljeni IRA-i, ti višestruki računi mogu opteretiti ulagače s nekoliko izvoda i potencijalno većim naknadama za račun. Što je najvažnije, razbacani računi mogu otežati održavanje diverzificirane strategije ulaganja na pravom putu.



“Prirodno je misliti da višestruki računi mogu automatski diversificirati portfelj, ali to nije nužno točno”, kaže Cynthia Egan iz Fidelityja. “Zapravo, upravljanje mješavinom dionica, obveznica i gotovine na brojnim računima može biti zbunjujuće i može otežati otkrivanje rizika za vaš portfelj.”

Na primjer, neki investitori nesvjesno drže isti vrijednosni papir na nekoliko računa, što bi moglo rezultirati velikim udarom na portfelj ako cijena dionice padne. Prepoznavanje koliko je “previše” jednostavno je jednim pogledom na sav vaš mirovinski novac.

Spajanje više računa u jedan Rollover IRA može olakšati upravljanje vašom ušteđevinom, omogućujući vam da lako pregledate svoja imanja i brzo napravite prilagodbe. Evo još tri savjeta koji će vam pomoći da pojednostavite svoj portfelj:

1. Pronađite ih sve. Čak i ako morate rasporediti svoje izjave po kuhinjskom stolu, identificirajte sve svoje račune koji se mogu konsolidirati, uključujući zaboravljene IRA-e i stare 401(k)s.

2. Pomiješajte. Svi smo čuli da iako diversifikacija ne osigurava profit ili jamstvo protiv gubitka, kombinacija dionica, obveznica i gotovine primjerena dobi ključna je za potencijalno bolje dugoročne rezultate. Olakšajte to uz fond životnog ciklusa koji stručnjak automatski rebalansira kako se približava vaš ciljni datum umirovljenja.

3. Neka se kreće. Baš kao i vaš redoviti odlazak stomatologu na preventivni pregled, svakako pregledajte svoj portfelj jednom godišnje kako biste bili sigurni da vaša ukupna strategija odlaska u mirovinu ostaje na dobrom putu.

Srećom, postoji mnogo dostupnih izvora koji vam mogu pomoći u upravljanju svojom mirovinskom štednjom. Na kraju dana, međutim, konsolidacija mirovinskih računa u jedan IRA račun može vam pomoći da lakše procijenite svoju mirovinsku imovinu, razvijete promišljeniju strategiju za mirovinu i nadzirete svoja ulaganja kako biste izgradili svoj portfelj – što vam olakšava praćenje lopta za mirovinu.