HEKLANJE

Objašnjeno 6 uobičajenih estetskih stomatoloških zahvata

TEMU APP 100 E KUPON

Estetska stomatologija pomaže mnogim ljudima da dobiju samouvjeren osmijeh, a također ispravlja mnoge dentalne anomalije. Šest najčešćih kozmetičkih stomatoloških zahvata su:

1. Bondiranje zuba: ovo se provodi kako bi se popunile praznine u zubima i prekrile mrlje i krhotine. Proces uključuje primjenu kompozitnog smolastog materijala na zub. Materijal, koji je dostupan u nekoliko nijansi, oblikovan je tako da pokriva željeno područje. Zatim se suši pomoću svjetla visokog intenziteta ili kemikalije. Proces ne uzrokuje nikakvu nelagodu pacijentu osim kada se radi manje nagrubljivanje zuba. Bondiranje zuba ne zahtijeva više od jednog posjeta stomatologu i relativno je jeftino u usporedbi s drugim tehnikama zubne restauracije.



2. Oblikovanje i preoblikovanje zuba: Ovaj brzi, jeftini i neinvazivni postupak koristi se za rješavanje stomatoloških problema kao što su preklapanja, plitke rupe i utori u caklini, istrošeni rubovi i okrhnuti zubi. Stomatolog koristi instrument za poliranje za uklanjanje male količine cakline i zub se ponovno mijenja. Postupak uklanjanja cakline provodi se tek nakon što stomatolozi rendgenskim snimkama potvrde da su zubi kojima je potrebno preoblikovanje dovoljno jaki da izdrže gubitak cakline. Proces se završava glačanjem i poliranjem rubova novokonturiranog zuba. Proces obično zahtijeva naknadni posjet nakon prvog posjeta.

3. Štitnici za usta i noćni štitnici: To su plastični uređaji koji nude zaštitu za usta tijekom sporta, ali i tijekom spavanja. Štitnici za zube otklanjaju udare uzrokovane nasilnim kontaktom i tako štite glavu i vrat. Pripremaju se pomoću odljeva zuba. Štitnici za usta mogu biti izrađeni od štandova, oblikovani za usta ili izrađeni po narudžbi. Noćni štitnici sprječavaju bruxiranje između zuba tijekom spavanja. Idealne su za osobe s istrošenim zubima, one koji imaju bolove u čeljusti i osobe sa zubima osjetljivim na hladnoću.

4. Halitoza ili loš zadah: Razgradnja čestica hrane pomoću bakterija prisutnih ispod plaka, u pukotinama na jeziku i između zuba dovodi do stvaranja hlapljivih sumpornih spojeva (VSC) koji uzrokuju loš zadah. Parodontna bolest također je uzrok halitoze. Stomatolozi određuju količinu VSC koja se stvara pomoću halimetra. Liječenje obično uključuje pridržavanje propisane rutine oralne higijene koja može uključivati korištenje irigatora, umjetne sline, strugala za jezik itd.

5. Izbjeljivanje zubi: Ovaj tretman je koristan za uklanjanje mrlja koje nastaju uslijed konzumiranja čaja, kave, cigareta i vina. Izbjeljivanje se provodi pomoću gela za izbjeljivanje, koji je obično hidrogen ili karbamid peroksid. Gel razgrađuje oslobađajući molekule kisika koje prodiru kroz caklinu i dentin i razgrađuju mrlje. Vrijeme potrebno za pojavu rezultata ovisi o izvoru mrlja i varira od nekoliko sati do nekoliko tjedana.

6. Krunice i mostovi: Zubi kojima je potreban popravak nakon nezgode ili prekomjernog karijesa mogu se liječiti krunicom, koja je umjetna zamjena za gornji dio zuba. Most uključuje postavljanje alternativnog zuba koji se drži na mjestu pomoću dvije krunice koje su spojene na susjedne zube.

Ananas: prednosti i nedostaci

Ananas je nevjerojatno tropsko voće u obliku i ljepoti, dom je Brazila. Odatle se proširio cijelim svijetom zahvaljujući Kristoforu Kolumbu.