HEKLANJE

Mućkanje plastičnih dječjih bočica oslobađa milijune mikroplastike

Milijuni majki koriste udobne i vrlo slatke plastične dječje bočice za hranjenje svojih beba, nesvjesne činjenice da svaka od njih u prosjeku ispušta četiri milijuna mikro čestica plastike po litri adaptiranog mlijeka za dojenčad. Je li opasno za bebu? Postoji li način da se to izbjegne? Znanstvenici su više puta provodili studije, ali još uvijek nisu došli do jedinstvenog zaključka jesu li ove tvari štetne za dijete.
Irski znanstvenici s Trinity Collegea u Dublinu, predvođeni profesorom Johnom Bolandom, izmjerili su količinu mikroskopskih čestica plastike oslobođene tijekom pripreme dječje hrane u bočicama od polipropilenske plastike. Usput, prema riječima stručnjaka, danas se na tržištu predstavlja gotovo 69% bočica za hranjenje beba izrađenih od ovog materijala. Potpuno nove boce kupljene u trgovini očistili su i sterilizirali istraživači. Nakon toga napunjeni su pročišćenom vodom, zagrijanom na 70 ° C, u skladu s preporukama SZO za pripremu adaptiranih mliječnih mlijeka za dojenčad. Boce su stavljene na mehaničku tresilicu na jednu minutu, što je simuliralo miješanje sastojaka u smjesi. Boland i njegovi pomoćnici potom su vodu pregledali pod mikroskopom.
Šokantan rezultat
Znanstvenici su otkrili da boce izrađene od polipropilenske plastike u prosjeku propuštaju četiri milijuna mikroplastičnih čestica po litri vode. Ova brojka ima raspon od 1 do 16 milijuna čestica po litri tekućine. Slični rezultati pronađeni su i prilikom pripreme mliječne formule. Profesor Boland primjećuje da su istraživači bili iznenađeni količinom stranih tvari u posudi za dječju smjesu. Nakon analize rezultata ranije provedenih studija, ispitivanja utjecaja plastike na okoliš, skupina znanstvenika posumnjala je da bi količina tih čestica mogla biti značajna, ali nitko nije mogao pretpostaviti tako visoke stope.
Ovisnost o temperaturi
Skupina istraživača na čelu s Bolandom uspjela je utvrditi ovisnost oslobođenih mikročestica o temperaturi smjese. Nakon ponavljanja pokusa s vodom na različitim temperaturama, otkrili su da se s porastom vode povećavao broj čestica. Uz to, potresanje boca pomaže oslobađanju mikroplastike. Ti su rezultati u skladu s prethodnim istraživanjima, uključujući eksperimente koji pokazuju da plastične vrećice čaja ispuštaju milijarde plastičnih čestica u svaku šalicu. Još nema točnih podataka o utjecaju ove tvari na ljudsko tijelo, ali znanstvenici nastavljaju s istraživanjem. Boland kaže da znanstvenici nemaju podataka o njegovim dugoročnim negativnim učincima na zdravlje djeteta. Heather Leslie iz Vu Amsterdama (Nizozemska), koja je također sudjelovala u istraživanju, napominje da je važno identificirati izvore plastičnih čestica koje ulaze u djetetovo tijelo. Trenutno ne postoji ograničenje maksimalno dopuštene potrošnje dnevno.
Kako smanjiti količinu oslobođenih mikročestica?
Ingeborg Kuter iz Nizozemske primjećuje da postoje preporuke SZO-a i pedijatara o potrebi sterilizacije bočica za hranjenje beba i zagrijavanja adaptiranih mliječnih mlijeka. To pomaže u ubijanju potencijalno štetnih bakterija. Stoga se potencijalni rizici koje mikroplastične čestice mogu prouzročiti u dojenčadi moraju odmjeriti prema rizicima izlaganja beba štetnim bakterijama. Na primjer, kako se ovaj rizik uspoređuje s oboljevanjem od salmoneloze? Unatoč činjenici da negativni učinak mikroplastike na dječje tijelo nije dokazan, mnogi bi roditelji željeli smanjiti razinu ispuštenih čestica koje nastaju tijekom pripreme adaptiranih mliječnih mlijeka za dojenčad. Postoji takav način. To zahtijeva minimaliziranje učinaka topline i tresenja plastične boce. Profesor Boland preporučuje pripremu adaptiranih mliječnih mlijeka za dojenčad u staklenim ili emajliranim posudama. Kada se formula ohladi na točnu temperaturu, treba je prenijeti u sterilisanu bočicu za hranjenje. To će vam pomoći da slijedite preporuke za pripremu dječje hrane i smanjite mogućnost stvaranja mikroplastike.

Koliki je vaš IQ kose?

Kako njegujete svoju kosu? Koji proizvodi za kosu odgovaraju vama? Ako ne znate, niste sami. Nedavna anketa o njezi kose