HEKLANJE

Odabir vaše kreditne kartice na temelju APR-a

TEMU APP 100 E KUPON

Ako očekujete da ćete uvijek plaćati svoj mjesečni račun u cijelosti – a druge značajke kao što su milje za česte putnike vas ne zanimaju – vaš najbolji izbor bi mogla biti kartica koja nema godišnju naknadu i nudi dulje razdoblje odgode.

Ako ponekad prenosite stanje iz mjeseca u mjesec, možda ćete biti više zainteresirani za karticu s nižom kamatnom stopom (izraženom kao godišnja postotna stopa ili APR).



Ako očekujete da ćete svoju karticu koristiti za gotovinske predujmove, trebali biste potražiti karticu koja ima niži APR i niže naknade za gotovinske predujmove. Neke kartice naplaćuju viši APR za predujmove u gotovini nego za kupnje.

Što su godišnje kamatne stope?

Godišnja postotna stopa – APR – način je navođenja kamatne stope koju ćete platiti ako prenesete stanje, podignete predujam u gotovini ili prenesete stanje s druge kartice. APR navodi kamatnu stopu kao godišnju stopu.

Višestruki APR-ovi
Jedna kreditna kartica može imati nekoliko APR-ova:

Jedan APR za kupnju, drugi za predujmove u gotovini i još jedan za prijenos stanja. Godišnja kamatna stopa za gotovinske predujmove i prijenose stanja često je veća od godišnje kamatne stope za kupnje (na primjer, 14% za kupnje, 18% za gotovinske predujmove i 19% za prijenose stanja).

Višestruki APR-ovi. Različite stope primjenjuju se na različite razine nepodmirenog duga (na primjer, 16% na stanja od 1 do 500 USD i 17% na stanja iznad 500 USD).

Kazna APR. Godišnja kamatna stopa može se povećati ako kasnite s plaćanjem. Na primjer, u ugovoru o kartici može biti navedeno: “Ako vaše plaćanje kasni više od deset dana dva puta u razdoblju od šest mjeseci, primijenit će se kaznena stopa.”



Uvodni APR. Drugačija će se cijena primjenjivati nakon isteka početne cijene.

Odgođeni APR. Ubuduće će se primjenjivati drugačija stopa. Na primjer, kartica može reklamirati da “nema kamata do sljedećeg ožujka”. Potražite APR koji će biti na snazi nakon ožujka.

Ako prenosite dio svog salda iz mjeseca u mjesec, čak i mala razlika u APR-u može napraviti veliku razliku u tome koliko ćete platiti tijekom godine.



Fiksni u odnosu na varijabilni APR
Neke kreditne kartice imaju “fiksnu stopu” – APR se ne mijenja ili se barem ne mijenja često. Čak se i APR na kreditnoj kartici s “fiksnom stopom” može promijeniti tijekom vremena. Međutim, tvrtka koja izdaje kreditnu karticu mora vas obavijestiti prije povećanja fiksne godišnje kamatne stope.

Ostale kreditne kartice imaju “varijabilnu stopu” – APR se povremeno mijenja. Stopa je obično vezana uz drugu kamatnu stopu, kao što je primarna stopa ili stopa trezorskih zapisa. Ako se promijeni druga stopa, može se promijeniti i stopa na vašoj kartici. Potražite informacije o zahtjevu za kreditnu karticu iu ugovoru o kreditnoj kartici kako biste vidjeli koliko se često može promijeniti APR vaše kartice (ugovor je poput ugovora – navodi odredbe i uvjete za korištenje vaše kreditne kartice).