HEKLANJE

Oglašavanje i brendiranje danas

TEMU APP 100 E KUPON

Gledajte bilo koju televiziju dovoljno dugo i dočekat će vas reklame. A na današnjem tržištu koje je uvijek konkurentno, prava priča je iza kulisa, gdje se tvrtke suočavaju sa stalnom borbom da ostanu ispred konkurencije. A s robnim markama koje nude iznimno unosne ugovore za pravu sliku, umjetnost oglašavanja danas je iznimno važna.

Pravo umijeće oglašavanja i brendiranja puno je sofisticiranije i dublje nego što potrošači na koje ciljaju mogu shvatiti. Mnogo prije nego što je oglas uopće stigao do zaslona ili tiska, bio je predmet mukotrpnog istraživanja, fokusnih grupa, marketinških anketa i mnogih drugih metoda utvrđivanja trenutnog stanja ciljnog tržišta. Bez ovih informacija, puštanje proizvoda u promet predstavlja opasnost od komercijalnog samoubojstva ako potrošač nije spreman. Ne postoji takva stvar kao što je sreća kada je uključeno oglašavanje brenda, bilo etabliranog ili novog. Potrebno je puno napornog rada, iscrpljujućih sati na sastancima i visoko kvalificiranih timova kreativnih umova da se finalizira koncept.



Dio tog procesa, odnosno način na koji se utvrđuje jesu li novi brend i popratna reklama uspjeli ili ne, zapravo je jedan od najjednostavnijih. Pružajući grupi potrošača bilo sliku, oznaku ili čak samo kombinaciju boja i zvukova, a oni prepoznaju robnu marku koja stoji iza oglašavanja, naporan rad se isplatio.

Ovo je mjesto gdje je oglašavanje i markiranje proizvoda toliko važno, prvo osiguravajući da će potrošači prepoznati određeni proizvod ili marku. Sljedeći važan čimbenik zapravo je uvjeravanje potrošača da određene atribute povežu s vašim proizvodom. Oni mogu varirati od pouzdanosti, cijene, vrijednosti za novac, itd. Ovo je jedan od najtežih, ali suštinski najvažnijih izvora uspjeha oglašavanja i brendiranja. Primjer za to je ako ste spomenuli vodicu za ispiranje usta – postoji li marka koja vam odmah pada na pamet? Što je s omiljenim destinacijama za godišnji odmor – dobiva li jedno odmaralište više preporuka od drugih? Čak i ako taj resort nisu posjetili svi koji su ga spomenuli, sama činjenica da reklama tog resorta zvuči toliko primamljivo da oni percipiraju da je to destinacija na koju bi trebali ići, siguran je znak uspješnog reklamiranja brenda.

Ipak, ako je uspješno oglašavanje robne marke dovoljno teško u početku, može biti još teže pokušati doprijeti do novih tržišta s istim proizvodom. Što je marka jača i što je početna reklamna kampanja uspješnija, to postaje teže pronaći nove puteve. Unatoč tome što vjerojatno ima proizvod broj jedan na tržištu, svako novo oglašavanje i dalje treba ponovno proći kroz cijeli proces ispočetka. Uostalom, ono što je djelovalo za jedan proizvod, nije zajamčeno da će djelovati i za drugi.

I tu stvarna moć oglašavanja i brendiranja postaje očigledna i najjači je dokaz dosad da je jedan od najvažnijih u određivanju uspjeha ili neuspjeha tvrtke.

Za više članaka o ovoj temi idite na www.tavs.co.za/branding/