HEKLANJE

Osnovni vodič za web hosting

TEMU APP 100 E KUPON

Ako ste relativno novi u konceptu posjedovanja vlastitog mjesta na webu, ovaj vam članak može pomoći da upoznate neke od osnova.

Postoje dvije glavne kategorije web hostinga koje ću obraditi u ovom članku. Prvi je namjenski hosting, a drugi dijeljeni hosting. Drugu vrstu, dijeljeno hosting, obično dijelim na plaćeno i besplatno. Obično, osim ako niste vrlo posebna osoba, ne možete dobiti namjenski hosting besplatno.



Međutim, prije nego što raščlanim vrste hostinga, razjasnimo terminologiju…

Propusnost je količina podataka koju vaša stranica može prenijeti u određenom vremenskom razdoblju. To se ponekad naziva prijenosom. Kada ljudi gledaju vašu stranicu na internetu, oni je preuzimaju s poslužitelja i to koristi vašu propusnost.

Pohranjivanje je u osnovi mjera prostora na tvrdom disku koji vaša web stranica može zauzeti na poslužitelju.

OK, sad na ostatak…

Namjenski hosting ili više kao namjenski poslužitelj je mjesto gdje vaša web stranica dobiva jedan cijeli poslužitelj za sebe. Gotovo imate pravo na sve resurse koje ovaj poslužitelj nudi. Cijeli propusni opseg i kapacitet tvrdog diska su vaši, uključujući memoriju za obradu i bilo što drugo. Na većim web-mjestima s intenzivnim prometom namjenski hosting gotovo je neophodan, no dijeljeni hosting obično je više nego dovoljan za pojedince i mala do srednja poduzeća.

Dijeljeni hosting je u osnovi kada hosting tvrtka postavlja vašu web stranicu na poslužitelj s web stranicama drugih korisnika. Vaš pružatelj usluga hostinga obično će vam dati mjesečna ograničenja za propusnost, pohranu, račune e-pošte i slično. Ovisno o tome na koji poslužitelj ste stavljeni i koliko je dobar vaš pružatelj usluge hostinga, ponekad stvari mogu postati prenatrpane na poslužitelju i uzrokovati da vaša stranica bude spora i ne reagira.

Besplatni hosting je dijeljeni hosting koji dobivate od besplatne usluge kao što je geocities ili neka druga. Obično je nevjerojatno ograničen. Ponekad možete “zaraditi” pristojan besplatni hosting račun objavljivanjem na forumima i slično, ali po mom mišljenju plaćeni hosting i pravi naziv domene puno su bolji.



Plaćeni hosting zapravo je jeftin ovih dana. Možete dobiti dobar solidan hosting koji će podržati malu tvrtku za manje od 100 USD godišnje. Davatelji usluga hostinga obično uključuju besplatan naziv domene i besplatno postavljanje, kao i jamstvo povrata novca.

Nadam se da vam je ovaj članak bio od pomoći. Ako se odlučite kupiti hosting budite nevjerojatno izbirljivi. Zadnje što želite je završiti s pogrešnim web hostom. Pročitajte neke članke o odabiru pravog naziva domene i pronađite recenzije tvrtki za web hosting.

Ne bih išao s tvrtkama koje nisu velike i dobro uspostavljene. Poznajem mnoge ljude koji su izgubili web stranice kada su nestabilne hosting tvrtke propale.



Budite oprezni i zabavite se. Dobivanje web stranice najjeftiniji je način za pokretanje posla.