HEKLANJE

Plastična kirurgija kroz stoljeća

TEMU APP 100 E KUPON

Plastična kirurgija postala je masovno popularna u televizijskim emisijama i slavnim osobama koje dobivaju poboljšanja desno i lijevo. Možda se pitate o plastičnoj kirurgiji, točnije odakle dolazi.

Plastična kirurgija kroz stoljeća



Za početak, plastična kirurgija je izraz koji se koristi za opisivanje kirurškog zahvata za modificiranje normalnog dijela vašeg tijela u estetske svrhe. To je gotovo uvijek dobrovoljna operacija i ne treba je brkati s rekonstruktivnom operacijom koja se obično poduzima da se popravi abnormalni dio tijela uzrokovan bolešću, traumom i tako dalje.

Izraz plastična kirurgija nema nikakve veze s materijalom poznatim kao plastika. Umjesto toga, potječe iz grčkog jezika, baš kao i mnogi moderni medicinski izrazi. Plastikos znači oblikovati nešto na grčkom, što grubo prevodi plastičnu kirurgiju kao operaciju oblikovanja. Ako bolje razmislite, ovo je vrlo točna terminologija jer se upravo to događa.

Plastična kirurgija, na iznenađenje mnogih, nije moderni medicinski zahvat. Dok su tehnike ovih dana sigurno napredovale, poznato je da osnovna kirurška premisa postoji još od osmog stoljeća pr. Susrutha, indijski kirurg, bio je poznat po presađivanju kože tijekom tog razdoblja. Bio je poznat i po rekonstrukciji nosa, što može zvučati čudno dok ne shvatite da je amputacija nosa bila uobičajena kazna za određene zločine u tom razdoblju. Joj!

Kao što se čini da je slučaj s bilo kojom raspravom o drevnoj prošlosti, Rimljani su također napredovali u plastičnoj kirurgiji. Poznato je da izvode plastične operacije kako bi popravili nedostatke uha ili barem uočene nedostatke.

Kroz stoljeća plastična kirurgija je postojala, ali je bila manje uobičajena. Tek je u posljednja dva stoljeća počeo dobivati na popularnosti i pojavi. John P. Mettauer općenito se smatra prvim plastičnim kirurgom u Sjedinjenim Državama, a prakticirao je od 1820. do 1840. godine. Bio je poznat po dizajniranju vlastitih instrumenata, od kojih mnogi čine osnovu modernih kirurških instrumenata povezanih s plastičnom kirurgijom.

Iako je plastična kirurgija oduvijek imala mjesto u medicinskoj struci, njezina je pozicija kao popularnog postupka relativno nova.