HEKLANJE

Plastični dug

TEMU APP 100 E KUPON

Dug
U Americi nije samo prihvaćeno da je većina nas u dugovima po kreditnim karticama do koljena, to je i normalno. Prije dvije generacije bilo je potpuno pogrešno – grijeh, imati bilo kakav dug. Danas je to sasvim druga priča, a dugovi po kreditnim karticama mega su industrija koja iznosi više milijardi dolara godišnje. Glavne tvrtke koje izdaju kreditne kartice to jedu poput kolača, a naša kreditna izvješća preuzimaju veliku pažnju. Više od 75% svih studenata ima dugove na kreditnoj kartici tijekom prve godine školovanja. Od Searsa preko Vise do Diner’s Cluba, ljudi povećavaju hrpu dugova od kojih distributeri napreduju. Postoje deseci tisuća web stranica koje podržavaju i nude više za ovaj golemi problem i to mora prestati! Moramo podvući crtu pojedinačno, jer nema granica za prekomjerno trošenje u Americi.

Što se stvarno događa
Čak je iu Bibliji navedeno – “Posuđivač je rob zajmodavcu.” U svakom slučaju, ako ste uzeli kredit na nešto; bio to auto, hipoteka, studentski zajam, kreditna kartica, itd…, posuđujete novac. I ne samo to, već posuđujete više novca nego što vam je potrebno. Prosječna APR (godišnja postotna stopa) na kreditnoj kartici je 19%! U mnogim slučajevima, kada je kreditna kartica “maksimalna”, platit ćete samo kamate uz minimalnu uplatu. Kao da to nije dovoljno stresa, vjerovnici vas maltretiraju kao da im život ovisi o tome i počinjete osjećati nelagodu čak i zbog javljanja na telefon.



Je li konsolidacija duga rješenje?
Mnogi su potrošači privučeni zajmovima za konsolidaciju duga. Čini se kao trenutno olakšanje i mjesečne uplate se smanjuju. Odjednom osjećate da život iz minute u minutu postaje sve bolji. A što je ovo, ostalo je novaca od kredita – SAVRŠENO! Ovo vam je trebalo za taj dvorišni projekt ili zalihe ili nešto za što ste čekali dodatni novac. Zašto se ne biste nagradili, napravili ste veliki korak i vaša financijska budućnost se poboljšava. Ili je? Činjenica je da ste upali u još jednu zamku. Sada posuđujete više novca uz kamatu i najvjerojatnije ste dobili više nego što vam je trebalo. Statistike pokazuju da, iako matematika često radi za konsolidacijski zajam, potrošač završi ušima prikovanima za zid.

Što sada učiniti
STOP POSUĐIVANJU NOVCA! Ovo bi bio dobar prvi korak. Prestani odmah. Ne posuđujte ni novčića. Ako nemate – ne trošite. Možete napraviti hitni štedni račun kako biste pokupili sve negativne događaje koji se mogu dogoditi. Ovaj hitni štedni račun je naravno još jedan članak, ali ste shvatili osnovnu ideju, zar ne? Oh, još uvijek osjećate da vam treba plastika u novčaniku? Nabavite debitnu kreditnu karticu. Barem s debitnom karticom možete potrošiti samo ono što imate na bankovnom računu. Također možete koristiti većinu debitnih kartica kreditne kartice kao i kreditnu karticu za kupnju. Vaše kreditno izvješće počet će odražavati ovo pozitivno ponašanje jer se više neće gomilati računi za kreditne kartice. Evo izreke o kojoj treba razmisliti prije nego što pomislite na još jednu veliku kupnju – “Ako si to ne možete priuštiti, nemojte to kupiti. Ako si to možete priuštiti, spavajte na tome.”