HEKLANJE

Pojednostavljeno ASP hosting

TEMU APP 100 E KUPON

ASP je kratica za Active Server Pages. To je tehnologija koja korisnicima omogućuje dizajn i kreativne interaktivne stranice za svoje web stranice, koristeći nešto što se zove “skriptiranje na strani poslužitelja”. Što mislimo pod interaktivnim? Obrasci, tražilice na web-mjestu, blogovi, korisnički forumi, bilteni, kalendari, WhoIs pretraživanja, web-bazirana e-pošta, ankete, ankete, brojači posjeta i više.

Najbolje od svega, uz ASP, webmasteri se više ne moraju brinuti o tome koji preglednik koristi posjetitelj njihove stranice. Uz ASP hosting, vaše web mjesto će se pojaviti identično na svim računalima, u svim preglednicima, što je tvrdnja koju HTML jednostavno ne može dati.



Kad god preglednik zatraži web-stranicu koja ima ekstenziju .asp gdje bi bili poznatiji .htm ili .html, web-poslužitelj davatelja usluga hostinga prvo i najvažnije tumači sve ASP skripte u programu, prije nego što pregledniku dostavi bilo kakve HTML informacije. Zbog toga ne možete jednostavno pokrenuti ASP web stranice s bilo kojom tvrtkom za hosting. Hosting tvrtka koju odaberete mora imati poslužitelje koji podržavaju ASP, inače će ASP skripte koje koristite biti beskorisne.

Kada ispitujete tvrtke za web hosting kako biste pronašli onu koja podržava ASP, morate posebno tražiti ASP podršku. Nemojte jednostavno pretpostaviti da zato što hosting tvrtka podržava “većinu web-baziranih skripti, od CGI do Perl-a” podržava ASP. Ako to ne piše na vidljivom mjestu na prodajnom mjestu, idite na često postavljana pitanja hosting tvrtke i potražite ASP. A budući da se većina često postavljanih pitanja može pretraživati, to ne bi trebalo biti teško napraviti. Ako ste stvarno oduševljeni određenom tvrtkom za pružanje usluga hostinga (ili njihovom trenutnom promocijom), ali ne možete pronaći informacije o ASP podršci, razmislite o tome da ih kontaktirate putem e-pošte, telefona ili web chata kako biste saznali. Moguće je da podržavaju ASP i da samo imaju lošu prodajnu stranicu (što može biti pokazatelj sasvim druge vrste).

Microsoft je svijetu donio ASP i kao takav pruža platformu – Windows – na kojoj ASP općenito najbolje radi. Kako biste se igrali s ASP skriptama na svojim web stranicama, morat ćete preuzeti i instalirati na svoj sustav ASP poslužitelj, poput Microsoftovih Internet Information Services (IIS) ili Microsoftovog osobnog web poslužitelja (PWS) — jedan ili oba koji je uključen u većinu Windows paketa bez dodatne naknade. Ako koristite Windows na svom računalu i nikada se niste susreli s IIS-om ili PWS-om, velika je vjerojatnost da je to zato što morate “dodati” program na svoj tvrdi disk pomoću CD-ROM-a sa Windows softverom ili putem upravljačke ploče, jer često nije uključen kao dio “Osnovne instalacije”.

Usput, Windows ME i Windows XP Home Edition nemaju podršku za ASP skripte. Ali spremni smo se kladiti da nadolazeća Windows Vista vjerojatno hoće.

Za one webmastere na računalu koje nije temeljeno na sustavu Windows, svaka nada nije izgubljena. Sun Microsystems je razvio program pod nazivom Chili!Soft ASP koji omogućuje drugim poslužiteljima — kao što su Red Hat, Apache i Secure Server — i drugim operativnim sustavima — kao što su Linux, Solaris i AIX — da podrže ASP hosting.

Pisanje i korištenje ASP skripti također je jednostavno — barem nije teže od HTML-a, sa svim naredbama koje se pojavljuju između “<%” i “%>;” umjesto “<” i “>”. Nije tako velika razlika, zar ne? Na cijelom webu možete pronaći mnoštvo softverskih alata (mnogi besplatni) koji čak i najzelenijim početnicima pomažu u stvaranju interaktivnih web stranica prepunih ASP-a.

ASP je toliko svestran jezik da je sve više hosting tvrtki prisiljeno dodati ASP podršku svojim hosting paketima samo kako bi ostale konkurentne. To je, naravno, samo u vašu korist jer možete uspoređivati ponude za najbolje ASP hosting ponude uz sve druge značajke koje tražite.



Kako piti vodu?

Voda je izvor svih živih bića. Ljudsko se tijelo uglavnom sastoji od vode (70%). Međutim, prema statistikama, količina vode koju